„Mica Romă”, localitatea din Maramureş cu peisaje idilice şi obiective turistice unice şi bizare: şoseaua pe care maşinile coboară… la deal, poarta la care curge pălincă şi locurile care poartă urmele haiducului Pintea

"Mica Romă" din Maramureş este o localitate aşezată într-o zonă mărginită de şapte coline, asemenei capitalei Italiei. Localitatea Budeşti, căci despre ea este vorba, este situată la poalele munţilor Gutâi, de o parte şi de alta a râului Cosău.

08 iul. 2022, 12:48

În „Mica Romă” din Maramureş privirea îţi este mângâiată de peisajele idilice. În plus, există o serie de obiective turistice unice care merită tot efortul deplasării până în acest colţ de ţară.

Poarta la care curge pălincă

În satul Sârbi, care aparţine de comuna Budeşti, turiştii au ocazia să vadă instalaţii de ţuică vechi din lemn, încă funcţionale. Localnicul Gheorghe Opriş deţine batoză, piuă, moară şi vâltoare, toate având peste 100 de ani. Maramureşeanul îşi întâmpină oaspeţii în mod original. La poartă, şi-a montat o instalaţie din lemn cu un mic robinet, de unde curge pălincă, scrie adevarul.ro

Cele două biserici din lemn

Tot la Sârbi pot fi vizitate două biserici din lemn, Josani şi Susani. De biserica din Josani se leagă şi o legendă. De Paşte, o femeie care făcea de pază la mănăstire în timp ce se îndrepta din Budeşti către lăcaşul de cult s-a trezit că lumânarea pe care o ţinea în mână s-a aprins din senin. O stingea, dar lumânarea se aprindea la loc. Oamenii locului au ajuns la concluzia că această minune vorbeşte despre faptul că dorinţa Domnului este ridicarea unei biserici în acel loc. Aşa a apărut biserica de lemn din Sârbi Josani.

Un alt obiectiv ce poate fi văzut în apropiere este biserica de lemn din Budeşti Josani, unde, potrivit unei alte legende, s-ar afla o parte din cămaşa de zale purtată de Pintea cel Viteaz. Tradiţia spune că însuşi haiducul şi-ar fi lăsat acolo cămaşa şi coiful după o luptă cu tătarii, în 1717.

Citeste si Locul din România desprins din basme. Este ideal pentru o escapadă de weekend

Şi apropo de haiducul Pintea, la Budeşti pot fi văzute Izvorul Pintii, Casa lui Pintea, Fântâna lui Pintea, Şatra Pintii, Vârfu Pintii şi Peştera lui Pintea. Pe DN 18, înainte de a ajunge în vârful Gutâiului, unde se află „Hanul Pintea“, se află pe marginea drumului o piatră despre care se spune că ar fi chiar mormântul lui Pintea. Cât despre mormântul celui care l-a trădat pe haiducul Pintea, acesta s-ar afla la hotarul dintre satul Văleni şi Glod. Pe mormântul atribuit trădătorului lui Pintea au crescut tufe mari, iar trecătorii aruncă, atunci când trec pe lângă el, o piatră ori o creangă, pentru a-l „împovăra pe nelegiuit“.

Locul unde lucrurile alunecă la deal

Nu, nu este vorba chiar despre o minune, ci despre o iluzie optică. Aceasta îi face pe şoferi să creadă că maşina urcă singură la deal şi că apa curge în sus, contrazicând legile fizicii. Deşi multă vreme oamenii au crezut că este vorba despre un fenomen paranormal, măsurătorile prin GPS au arătat că nu e decât o iluzie optică, o zonă de pantă pe care o percepi ca fiind una de rampă.

Staţiunea Ocna Şugatag, o oază de ape vindecătoare

Ocna Şugatag se află la opt kilometri de Budeşti. Staţiunea este renumită pentru apele sale sărate, care vindecă nenumărate afecţiuni. În apropiere de Ocna Şugatag se poate vizita „turbăria“, care adăposteşte 114 tipuri de plante, inclusiv carnivore.

Citeste si Locul din România unde se întâmplă miracole pentru sănătate. Ce afecţiuni sunt tratate în „oaza de sănătate” veche de 100 de ani