Locul din România desprins din basme. Este ideal pentru o escapadă de weekend

Valea Drăganului pare un loc desprins din basme. Se află la aproape 70 de kilometri de Cluj-Napoca şi este locul perfect pentru cei care vor să evadeze din oraş în weekend.

01 iul. 2022, 23:28

Locul din România desprins din basme. Este vorba despre Valea Drăganului, una dintre cele mai pitoreşti destinaţii din judeţul Cluj.

Locul din România desprins din basme. Are cele mai pitoreşti peisaje

Citeşte şi Top 6 cele mai impresionante drumuri din România: peisaje unice în lume, provocări pe măsură

Iubitorii de drumeţii pot merge weekendul acesta pe Valea Drăganului. Se află la 65 de km de Cluj-Napoca, la limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin.

Obiectivele turistice pe care vei descoperi aici sunt de o frumuseţe rară.

Zona Valea Drăganului a devenit de interes turistic datorită existenței Barajului Drăgan, cunoscut și sub denumirea de Barajul Floroiu. Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase baraje din ţară, al doilea cel mai mare în formă de arc.

Barajul Drăgan a fost finalizat în anul 1987 şi are rolul de a asigura acumularea apelor râurilor Drăgan și Sebeșel, pentru producerea energiei electrice dar, pentru prevenirea posibilelor viituri și pentru irigații. Barajul are o înălțime de 120 de metri și o deschidere de 424 de metri.

Potrivit legendelor, în adâncuri s-ar afla zidurile cabanei de la Pârâul Crucii, un loc care a fost refugiul multor persoane în urma Edictului de la Viena din anul 1940. Cei care poposesc în zona barajului se pot bucura de o priveliște scoasă din povești, iar înspre coada barajului se poate vedea chiar și Vârful Buteasa care are o înălțime de 1.792 metri.

Lacul de acumulare Drăgan se află la 25 de km de la drumul E60 dacă se intră de la Bucea și la 20 km dacă se intră pe drumul dintre Ciucea și Poieni. Lacul se întinde pe o suprafață de 292 de hectare, iar drumul forestier din zonă ajunge la Remeți prin Valea Iadului, potrivit monitorulcj.ro. 

Citeşte şi Complexul turistic de lux din mijlocul pădurii care nu apare pe Booking. Este la doar câţiva kilometri de Bucureşti

În apropiere de baraj se află Cascada Moara Dracului. Aceasta este situată pe râul cu același nume de pe versantul vestic al munților Vlădeasa, în apropiere de vârful Buteasa și lacul Drăgan.Are o înălțime de aproximativ 25 de metri, iar căderea de apă în două trepte se remarcă prin frumusețe.

Drumul până în apropiere de cascadă poate fi făcut și cu mașina, dar dacă dorești să te bucuri din plin de traseu este mai bine la pas. Traseul este marcat cu crucea albastră Stâna de Vale-Cascada Moara Dracului şi se întinde pe o distanță de 8 kilometri Dificultatea traseului este medie.

Drumul este plin cu serpentine, iar pe tot parcursul traseului vom avea parte de urcări și coborâri. După traversarea pârâului Aria urmează o urcare până în Poiana Munceilor, un loc în care se poate lua o mică pauză pentru că urmează un traseu de o oră aproximativ până la Cantonul Silvic Ciripa. De la canton mai este de mers pe jos cam 30 de minute până la cascadă.

De asemenea, cei care nu vor să facă drumeţii, pot vizita conacul lui Octavian Goga. Acesta se află în comuna Ciucea, județul Cluj.

Clădirea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și locul pe care este amplasată a devenit muzeu și casă memorială dedicată poetului.

Conacul a fost mai întâi un castel care a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, de avocatul maghiar Miklos Boncza. După câţiva ani, castelul şi domeniul pe care se află au intrat în posesia lui Ady Endre, în urma căsătoriei acestuia cu Berta Boncza, fata nepoatei lui Miklos. Ady Endre și Octavian Goga aveau o relație strânsă de prietenie, iar după moartea lui Ady anul 1919, Berta îi scrie lui Goga oferindu-i domeniul castelului spre vânzare.

După acest eveniment, castelul a devenit Conacul Octavian Goga, iar scriitorul a decis să facă din domeniu şi din clădire un loc demn de o reşedinţă, astfel că a început lucrări de restaurare care s-au întins pe cinci ani.