Michel Barnier doreşte să fie util în următorul mandat european

Michel Barnier doreşte "să fie util" în următorul mandat european, s-a destăinuit negociatorul şef al UE pentru Brexit într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche (JDD), fără a merge însă până acolo încât să confirme ambiţia de a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (COM), de care este bănuit.

12 mai 2019, 07:04
Michel Barnier doreşte să fie util în următorul mandat european

„Îmi asum rolul în dezbaterea de idei şi vreau să fiu util”, a răspuns fostul comisarul european întrebat de JDD dacă se află în campanie pentru a-i succeda la post luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

În Franţa, majoritatea prezidenţială pledează din ce în ce mai vădit pentru o candidatură a lui Michel Barnier la preşedinţia COM. Iar faptul că fostul ministru gaullist a declarat că va vota la alegerile europarlamentare din 26 mai pentru lista LR (Les Republicains) nu pare să aibă vreo influenţă, informează Agerpres.

De altfel, în interviu, Barnier militează pentru o coaliţie largă în Europa: „Mâine, pentru a răspunde mâniei sociale şi teritoriale care se manifestă, nu doar în cazul vestelor galbene din Franţa, va trebui să avem curaj şi forţa unei coaliţii de proiecte care să reunească mai multe grupuri. Suntem într-o situaţie de alertă gravă. Nu va mai fi vorba să ne opunem, ci să acţionăm”.

Invocând caracterul urgent al protejării Europei în faţa „celorlalte mari puteri care nu ne aşteaptă”, Barnier a oferit un cvasi-program de mandat, situând schimbările climatice în prim-planul priorităţilor sale, potrivit Agerpres.

În opinia sa, ar trebui „lansat un ‘New Green Deal’ european. De asemenea, gestionarea migraţiei, construirea unei noi economii care să facă faţă războiului tehnologic. Milioane de locuri de munca în joc! Şi, de asemenea, să facem mai mult pentru apărarea europeană”.

„Multe astfel de proiecte”, a explicat Michel Barnier, „se intersectează cu proiectul european al lui Emmanuel Macron. Va trebui să existe o colaborare”.