Majorările fiscale din 2025 lovesc în mod special IMM-urile din țara noastră. 60% dintre micii antreprenori se consideră foarte afectați de creșterea taxelor. Totodată, aceștia își propun să reducă cheltuielile, să amâne investițiile și să blocheze angajările, arată un sondaj realizat de compania de consultanță de business Monasi Cursuri și Consultanță în Grupul Micilor Antreprenori din România, o comunitate de peste 60.000 de membri antreprenori.
Întrebați cum resimt anul 2025 pentru compania lor, 53% dintre antreprenori au spus că resimt o tensiune continuă și că totul parte instabil și imprevizibil. În același timp, 23% dintre respondenți au spus că este un an tumultos, iar 12% că este un an mai bun decât cel anterior.
Pe lângă cei 60% de antreprenori care urmează să își reducă cheltuielile, să amâne investițiile și să blocheze angajările, se remarcă și următoarele tendințe:
„Anul 2025 este, pentru mulți antreprenori, o bătălie pentru supraviețuire. Mediul de afaceri este tensionat: presiunea fiscală, birocrația în creștere și instabilitatea legislativă, care afectează încrederea și capacitatea de a planifica. Indicele de încredere în economie a scăzut sub pragul de 100, iar insolvențele sunt în creștere cu peste 9% față de anul trecut, dar antreprenorii români se mișcă rapid și caută soluții – e o energie de tip ‘suntem sub presiune, dar găsim o cale’. Indiferent că aleg să-și optimizeze operațiunile, să crească prețurile sau să plece din România, direcția este clară: adaptare sau eșec. Într-un mediu fiscal din ce în ce mai ostil, micii antreprenori caută soluții rapide și sustenabile. Iar pentru mulți, acestea vin cu ajutor extern – de la consultanți, coachi sau chiar alte jurisdicții.”, a spus Mona Bardos, consultant de business și fondator Monasi Cursuri și Consultanță și al comunității Grupul Micilor Antreprenori.
În același timp, întrebați cum resimt anul 2025 până în acest moment, antreprenorii au răspuns după cum urmează: