Micile erupţii vulcanice ar încetini încălzirea climei

Micile erupţii vulcanice ar putea arunca în atmosfera terestră înaltă mai multe gaze decât s-a apreciat până acum, contribuind astfel la încetinirea încălzirii climatice, arată un studiu american citat de AFP.

19 nov. 2014, 10:35
Micile erupţii vulcanice ar încetini încălzirea climei

Studiul indică faptul că erupţii ca cea a vulcanului Saricev din arhipelagul rus Kurile, produse între 2000 şi 2013, au dus la mărirea de peste două ori a reflecţiei radiaţiilor solare faţă de estimările anterioare, potrivit Agerpres. Cercetarea, publicată în Geophysical Research Letters, a avut la bază măsurători ale aerului, efectuate de la sol şi cu ajutorul sateliţilor.

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că erupţiile vulcanice pot răci atmosfera prin emisii de anhidridă sulfuroasă, însă credeau că numai vulcanii mari pot produce cantităţi suficiente pentru a coborî temperatura la sol. Ei menţionează erupţia vulcanului de pe muntele Pinatubo (Filipine) din 1991, care a aruncat în atmosferă 20 de milioane de tone de sulf.

Acidul sulfuric, format la contactul anhidridei sulfuroase cu oxigenul din atmosfera înaltă, poate persista câteva luni, reflectând o parte din razele Soarelui, care nu ajung astfel pe Pământ, temperatura la suprafaţa lui scăzând.

Cercetătorii au calculat că energia solară reflectată în spaţiu de particule de acid sulfuric rezultat din gazul sulfuros emis de vulcanii mici ar fi putut scădea temperaturile de pe glob cu 0,05 – 0,12 grade din anul 2000. Noile date ar putea explica parţial încetinirea încălzirii globale în ultimii 15 ani, perioadă considerată de autorii studiului un ‘hiatus în încălzirea climatică’. Cel mai călduros an de la începutul erei industriale a fost 1998 şi se pare că de atunci creşterea puternică a temperaturilor terestre, observată de-a lungul secolului al XX-lea, a încetinit. Specialiştii au emis mai multe ipoteze care să explice fenomenul, printre care slăbirea activităţilor solare sau absorbţia căldurii aerului de către oceane.

Proiecţiile realizate în modelele climatice nu iau adesea în considerare efectele erupţiilor vulcanice, pentru că ele nu pot fi prevăzute pe termen lung, arată Alan Robock, climatolog la Universitatea Rutgers (New Jersey, nord-estul Statelor Unite), care nu a participat la studiu.

Potrivit modelelor, previziunile în privinţa temperaturii planetei continuă să indice creşteri după anul 2000, dar în realitate încălzirea a încetinit de atunci„, a spus David Ridley, expert în atmosferă la MIT (Massachusetts Institute of Technology), autorul principal al studiului.