Microhidrocentralele din Făgăraş au primit acordul de mediu actualizat

Publicat: Vineri, 21 Septembrie 2012 18:11 // Actualizat: Vineri, 21 Septembrie 2012 18:11 // Sursa: RTV.net

Microhidrocentralele de pe râurile Capra, Buda şi Otic au primit, în data de 13 septembrie, acordul de mediu actualizat de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, conform solicitării Ministrului Mediului, Rovana Plumb, în urma controlului efectuat în teren în data de 27 august 2012.

De asemenea, odată cu primirea acestui acord a fost avizată şi documentaţia care completează studiul de impact al proiectului asupra mediului.

,,Am decis solicitarea actualizării acordului de mediu pentru adaptarea la teren a construcţiei, protejarea mediului pe termen lung şi din considerente peisagistice și de siguranță. Acesta include modificări precum creşterea lungimii scărilor de peşti sau îngroparea conductelor care, conform legii, se pot realiza şi sunt recomandate. Pentru a fi cât mai clar, lucrările s-au desfăşurat până acum pe baza avizului de mediu iniţial, legal şi valabil. Avem toate documentele necesare pentru realizarea acestui proiect, suntem conştienţi de cadrul natural valoros în care ne desfăşurăm activitatea şi ne străduim să minimizăm impactul lucrărilor noastre asupra mediului” a declarat Cătălin Badea, Directorul IMOB Expert Consulting.

Dispute privind proiectul de pe Transfăgăraşan au fost şi din perspectiva situării amplasamentului în situl Natura 2000. La momentul depunerii documentaţiei pentru aprobarea proiectului de microhidrocentrale, respectiv anul 2009, Custodele Ariei protejate Natura 2000 nu exista. Custozii au luat fiinţă în 2010, iar rolul acestora este să îşi dea acceptul doar pentru proiectele noi, nu pentru cele aprobate înainte de înfiinţarea custozilor, spun investitorii.

,,Studiile de evaluare adecvată pentru proiectul nostru există, sunt aprobate, iar, conform art. 28 din OUG nr. 57/2007, Custodele Natura 2000 nu poate şi nu trebuie să îşi dea acordul retroactiv pentru acestea, lucru specificat şi în scris de Custodele Făgăraşului” a mai declarat Cătălin Badea.

Mai mult decât atât, conform proiectării oricărui tip de microhidrocentrale, anumite lucrări ale proiectului se desfășoara, legal, în albia râului, explică investitorii. Este vorba despre priză – respectiv locul unde se colectează apa pentru a o trece prin aducţiune şi apoi prin turbină – şi despre traversările de pe o parte pe cealaltă a râului. Pentru fiecare dintre cele două, investitorul este obligat să platească taxe lunare către Apele Române, a căror valoare însumată se ridică la aproximativ 8 euro/m²/lună + TVA.

În proiectul microhidrocentralelor de pe râurile Capra, Buda şi Otic captarea apei se va realiza doar atunci când nivelul apei depăşeşte debitul ecologic, respectiv timp de aproximativ 4-5 luni pe an. Astfel, turbinele vor funcţiona doar aproximativ 3.500 ore/an dintr-un total de 8.760 ore/an, mai arată IMOB Expert Consulting.

România are obligaţii legislative venite de la Uniunea Europeană în ceea ce priveşte energia regenerabilă – cea mai importantă fiind producerea a 24% din energie din surse regenerabile până în 2020. După finalizarea lucrărilor, proiectul de microhidrocentrale al IMOB Expert Consulting va avea o putere de 14,7 MW energie regenerabilă.

 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
microhidrocentrale microhidrocentrale Făgăraş râul Buda râul Capra râul Otic
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 mai 09:17
...
“Planul de a construi mii de centrale hidroelectrice în Munţii Carpaţi reprezintă o ameninţare imediată pentru sutele de cursuri de...
1
EUR
4.7607
RON
22 Apr
noapte 7 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H