Când trebuie sacrificați mieii de Paște. Animalele ajung anul acesta la greutăți record

Sărbătoarea Învierii Domnului este abia la începutul lunii mai, iar oile au început deja să fete, ceea ce înseamnă că mieii vor depăși 20 de kilograme. Astfel, unii fermieri au programat împerecherile mai târziu.

15 ian. 2024, 17:24
Când trebuie sacrificați mieii de Paște. Animalele ajung anul acesta la greutăți record
Când trebuie sacrificați mieii de Paște. Animalele ajung anul acesta la greutăți record

Mieii deja zburdă pe lângă turmă, formând un peisaj ca de primăvară. Dat fiind momentul nașterii, până la Paște vor acumula până la 20 de kilograme, greutate record pentru animalele destinate sacrificării.

Citește și: Rețetă stufat de miel la ceaun. Cum se prepară unul dintre cele mai gustoase preparate de Paște

Când trebuie sacrificați mieii de Paște

În mai multe stâne din țară, oierii fac calcule și planuri pentru sărbătorile pascale. În timp ce unii programează monta,a dicî împerecherea ovinelor pentru mai târziu, alții deja se îngrijesc de mieii născuți, preconizând ca până de Paște să ajungă la greutăți de aproximativ 25-30 de kilograme. Din păcate, însă, deși carne de miel va fi din belșug anul acesta pentru sărbătorile pascale, aceasta nu va fi atât de fragedă pe cât și-ar dori clienții.

„Timpul ideal pentru sacrificarea mielului ar fi undeva între șase și opt săptămâni, dar important este să nu apuce să pască mielul sau să fie hrănit cu furaje. Foarte important ca mielul să rămână hrănit doar de la mama sa cu lapte. Mielul la sacrificare să aibă undeva între 12 și 14 kilograme maxim, pentru a nu avea țesut adipos și foarte mult colagen”, explică cheful Remus Tomici, potrivit stirileprotv.ro.

Cu cât mielul este mai matur, fibra cărnii devine tare, aşă că este bine să fie ținută la macerat pentru frăgezire, aproximativ două zile, într-un amestec de vin, puţin oţet şi mirodenii. Important este şi felul în care este gătită carnea. Aceasta ar trebui preparată doar la cuptor, în niciun caz fiartă sau prăjită în baie de ulei.

În funcție de momentul ales de ciobani pentru împerecherea ovinelor, se poate calcula venirea pe lume a mieilor și momentul ideal pentru sacrificare. Când Paştele cade mai târziu, ca anul acesta în luna mai, oile ar trebui să fete după luna ianuarie. Depinde, însă, ce planuri au și fermierii.

Mieii care vor fi prea mari și nu se vor mai vinde la noi în țară vor lua calea Orientului, unde pleacă, anual, două milioane de capete.

Citește și: Cea mai bună reţetă de ciorbă de miel tradiţională. Secretul celei mai bune ciorbe de Paşte