Protest #şîeu. Oamenii au oprit lucrul pentru 15 minute. A fost inaugurat primul metru de autostradă în Moldova VIDEO

Primul metru de autostradă din Moldova a fost inaugurat simbolic, vineri, la Suceava. De asemenea, mii de oameni din întreaga ţară s-a alăturat campaniei #şîeu, iniţiată de antreprenorul sucevean Ştefan Mandachi, şi au oprit lucrul la ora 15, timp de 15 minute, pentru a protesta faţă de lipsa autostrăzilor în România. Ca orice mişcare născută şi crescută în mediul online, #şîeu a cuprins toată populaţia, de la elevi, studenţi, profesori, la... maseuze, multinaţionale şi, evident, nu puteau lipsi politicienii.

14 mart. 2019, 20:23

UPDATE Omul de afaceri Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului ”România vreau autostrăzi”, a declarat, vineri, la inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova, pe care l-a construit din banii săi, că nu a trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. ”Avem o şansă unică să restartăm România acum”, a spus Mandachi, apreciind că nu se va ”lecui” până când nu va exista autostradă la Suceava.

”Eu nu am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate între toţi românii, fie că fac parte dintr-un partid politic, fie că sunt doctori, avocaţi, fie că au orice altă profesie. Avem o şansă unică să restartăm România acum”, a spus Ştefan Mandachi, vineri, în judeţul Suceava, acolo unde a fost inaugurat în mod simbolic, primul metru de autostradă din Moldova.

Acesta a afirmat că 99 la sută din feedback-ul pe care l-a primit este pozitiv.

”Românii sunt pentru prima dată după 30 de ani uniţi. (…) Nu mă voi lecui, nu mă voi linişti, până când nu voi avea autostradă aici, la Suceava, în Bucovina. Nu îmi doresc, nu mi-am dorit şi nu specializat în politică, nu voi face politică, îmi voi duce drumul înainte, idealul meu este să am autostradă de şi nu ar trebui să fie un ideal, ar trebui să fie un lucru normal, decent”, a mai spus Mandachi, potrivit News.ro.

Câteva sute de oameni au participat la inaugurarea simbolică a autostrăzii, protestând faţă de starea infrastructurii rutiere din Roânia.

Protestul a fost susţinut de zeci de firme, sportivi, oameni de afaceri, personalităţi şi zeci de mii de români, fiind unul dintre cele mai viralizate evenimente din ultimii ani.

________

Mii de oameni au oprit lucrul în România, vineri, la ora 15, timp de 15 minute, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor în România.

În marile oraşe, şoferii au oprit maşinile şi au coborât pe stradă să protesteze. La intrarea în Cluj Napoca, dar şi în alte oraşe din ţară, traficul a fost paralizat.

Şi în Capitală oamenii au ieşit în stradă. Studenţii au ieşit în Piaţa Universităţii şi au făcut o autostradă umană. 

Ministrul de Finanţe s-a alăturat protestului pentru autostrăzi. Eugen Teodorovici a coborât în fața ministerului de finanțe în timpul protestului și a declarat că a acordat bani pentru infrastructură și că toate fondurile trebuie cheltuite până la rectificare. 

Tot vineri, la ora 15, omul de afaceri Ştefan Mandachi a inaugurat, simbolic, primul metru de autostradă din Moldova. 

Liviu Dragnea, despre campania #șîeu: Totul este circ. Noi facem autostrăzi. Ei ţipă

 

Megaprotestul anuntat pentru 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute este susţinut de zeci de mii de români. Marile companii din România şi-au anunţat deja participarea, alături de profesori, elevi, si, bineinteles, politicieni. Potrivit România TV, chiar şi maseuzele unui salon din Bucuresti au facut marele anunţ, iar hastagul #şîeu a apărut şi pe pagina oficială a Castelului Bran.

Critici dure în coaliţia de guvernare pentru lipsa autostrăzilor. Teodorovici se alătură protestului #şîeu. Tăriceanu: E justificat

Eugen Teodorovici, ministrul de Finante, a anuntat vineri ca se va alatura protestului #sieu, împotriva lipsei autostrăzilor în România.

Şi Călin Popescu Tăriceanu declară că protestul pentru autostrăzi #şîeu este justificat, în condiţiile în care statul nu a construit destule şosele moderne. ”Dacă eşti ministru şi nu te duci pe şantier să verifici stadiul lucrărilor, să-i biciuieşti puţin pe ăia, nu se face nimic”, a declarat liderul ALDE.

Nici la nivel guvernamental mişcarea nu a ramas fără ecouri. Doar că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, are şi o replică pentru suceveanul supărat. „Noi am înţeles mesajul tânărului antreprenor şi de asta accelerăm partea de finalizare a construcţiilor. Dar trebuie să înţelegem un lucru: când construim un obiectiv sunt etape, banii din care se fac sunt fonduri UE, nu sărim etape„, a spus ministrul, la România TV.

Între timp. Ştefan Mandachi, care se dezice momentan de orice implicare politică, îşi pregăteşte inaugurarea cu fast a metrului de autostradă pe care a dat 4.600 de euro şi pentru care a şi achitat câteva amenzi. „Pare că se poate transforma într-o autentică grevă generală. Eu îmi doresc să fie un manifest pașnic în primul rînd. Nu-mi doresc injurii la Suceava. Sînt foarte mulți antreprenori care rezonează cu ceea ce solicităm noi, dar încă mai aștept giganți comerciali din România, care nu au dat nici un răspuns – erau extrem de vocali, se victimizau foarte mult, și-acum nu pot să-mi imaginez de ce manifestă o nepăsare totală„, spune antreprenorul.