Migrant sirian condamnat la 10 ani de închisoare în Ungaria

Un bărbat sirian cu drept de şedere în Cipru a fost condamnat miercuri la 10 ani de închisoare la Szeged, pentru rolul jucat în protestele de la graniţa sârbo-ungară de anul trecut. Bărbatul a fost găsit vinovat pentu că ar fi aruncat cu pietre în forţele de ordine pentru a le obliga să deschidă frontiera, ceea ce a fost intepretat de autorităţile maghiare drept un act de terorism.

RomaniaTV.net
30 nov. 2016, 17:27
Migrant sirian condamnat la 10 ani de închisoare în Ungaria

Ahmed Hamed, în vârstă de 40 de ani, care a pledat nevinovat, a plâns când i-a fost citită sentinţa, cea mai grea dată de un tribunal ungar în legătură cu criza migranţilor.

Hamed a făcut parte dintr-un grup de migranţi care a intrat ilegal în Ungaria pe 16 septembrie. De asemenea, el a vorbit mulţimii la megafon, îndemnând sutele de oameni să forţeze gardul de la frontieră. Poliţia a ripostat cu tunuri cu apă şi cu gaze lacrimogene.

Hamed, născut în Siria, a trăit în Cipru timp de 10 ani şi avea permis de şedere în UE, a declarat judecătoarea însărcinată cu dosarul, Andrea Nagy. El s-a întâlnit, însă, cu rudele sale pentru a le ajuta să traverseze Balcanii.

Hamed a devenit unul dintre liderii migranţilor de la graniţa cu Serbia, potrivit instanţei.

Şi alţi migranţi au fost condamnaţi în zeci de alte dosare, dar puţini au fost trimişi după gratii şi unul singur se mai află în prezent în închisoare.

Niciunul dintre ei nu au fost puşi sub acuzare pentru terorism – o clauză din Codul Penal folosită rar, ce se aplică în cazul atacurilor vizând instituţii ale statului, precum poliţie.

Un grup mic de manifestanţi s-a strâns în faţa Tribunalului Szeged pentru a cere eliberarea lui Hamed şi pentru a atrage atenţia asupra tacticilor Guvernului ungar, pe care le-a calificat drept „rasiste”.

Aproape jumătate dintre cei peste un milion de migranţi care au intrat anul trecut în Uniunea Europeană au traversat Ungaria, de multe ori provocând haos la graniţe şi de-a lungul principalelor rute de migraţie.