Mihaela Bilic a spus care sunt alimentele anti-foame, ce ajută și la slăbit: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

Mihaela Bilic a mai precizat că, dacă vine vorba despre făinoase, pastele al dente și cartofii fierți în coajă sunt alegerile perfecte.

12 ian. 2024, 16:41
Mihaela Bilic a spus care sunt alimentele anti-foame, ce ajută și la slăbit: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

Mihaela Bilic a adus în discuție în mediul online o problemă de alimentație adesea întâlnită în rândul multora dintre noi. Este vorba despre acea senzație constantă de foame, de care nu putem scăpa nici dacă respectăm mesele zilnice. Medicul nutriționist spune că felul în care alegem ce mâncăm duce la apariția acestei probleme. Ideal este să alegem alimente cu multe fibre și proteine pentru a fi sătui pe o perioadă mai mare de timp. Iar acestea sunt utile și dacă vrem să slăbim. Alimentele cu multe grăsimi, sare sau zahăr, dar și cele procesate ne oferă o senzație de sațietate foarte scurtă.

Mihaela Bilic: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

“Ca să ne păcălim instinctele trebuie să fim isteți și să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.

Mâncarea gătită, cea mai bună modalitate să slăbești. Mihaela Bilic: „Gata cu produsele ambalate și procesate”
La cealaltă extremă sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm” – a transmis Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Apoi a enumerat alimentele care țin de foame pentru o perioadă îndelungată. Iar printre ele se află ouăle, carnea și peștele.

“Iată care sunt alimentele eficiente când vorbim de sațietate maximă și aport caloric redus:

Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 calorii. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne se spune că au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

A crescut numărul persoanelor cu intoleranță alimentară. Mihaela Bilic: „Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?”
Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut” – a explicat nutriționistul.

Mihaela Bilic a mai precizat că, dacă vine vorba despre făinoase, pastele al dente și cartofii fierți în coajă sunt alegerile perfecte.

“Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește” – a adăugat Mihaela Bilic.

„Nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede!”

Ciorba este și ea o alegere excelentă pentru a ne sătura cu puține calorii, deoarece “deși conține peste 90% apă supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede. Iar dacă sunteți la cură de slăbire mâncați DOAR supă, ca fel unic! Și puneți lângă ea și un ardei iute, ca să accelerați metabolismul” – a continuat experta în nutriție.

Cât despre deserturi, fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele sunt cele mai bune alegeri. Iar de pe lista gustărilor nu trebuie să lipsească morcovul sau porumbul expandat (popcorn și pufuleți).