Mihaela Bilic vorbește despre efectele substanțelor psihedelice: „Pierdem din vedere beneficiile lor terapeutice”

Nutriționista Mihaela Bilic a scris, într-o postare pe Facebook, despre beneficiile terapeutice ale substanțelor psihotrope.

19 feb. 2023, 21:02
Mihaela Bilic vorbește despre efectele substanțelor psihedelice: „Pierdem din vedere beneficiile lor terapeutice”
Mihaela Bilic, despre efectele substanțelor psihedelice

Mihaela Bilic a relatat într-o postare pe Facebook despre beneficiile pe care le au substanțele psihotrope în doze mici, conform studiilor.

„Știu, este un subiect tabu! Consumul de substanțe psihotrope nu este văzut cu ochi buni de nimeni. Însă pierdem din vedere beneficiile lor terapeutice și facem referire doar la consumul excesiv, abuz și dependență.

Drogurile psihedelice pot provoca o experiență mistică intensă dacă sunt folosite în doze mari. În doze mici (microdoze) au efecte nebănuite: produc neurogeneză (apar neuroni noi), contracarează simptomele depresiei, măresc dimensiunea neuronilor și îmbunătățesc conexiunea dintre celulele cerebrale.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie care sunt cele mai nocive obiceiuri pentru dietă. „Au calorii mai multe decât ciocolata!”

Psihedelicele sunt recunoscute încă din anii 30 ca având potențial terapeutic pentru bolile neuropsihiatrice precum depresia, toxicomania și tulburările obsesiv compulsive. Studiile din 2016 pe Psilocybină, un alcaloid din familia psihedelicelor, au demonstrat că ameliorează simptomele depresiei. Beneficiile se obțin rapid, după numai 2-3 microdoze și se mențin timp de câteva luni.

Datorită acestor descoperiri FDA (Food and Drugs Administration) a acordat în 2019 statutul de “terapie revoluționară” pentru Psilocybină în tratamentul tulburărilor depresive majore și a decis să înceapă studiile clinice intense în această direcție.

Citește și: Dieta săracului. Poţi slăbi până la 30 de kilograme în câteva luni. Mihaela Bilic: „Cea mai simplă și rapidă cură de slăbire”

Studiile făcute pe șoricei la Universitatea Yale au confirmat că a 2-a zi după administrarea de Psilocybină numărul de conexiuni neuronale a crescut cu 10%, iar neuronii erau în medie cu 10% mai mari! Creșterea imediată și durabilă a conexiunilor dintre neuroni este miraculoasă și de durată, fapt ce deschide o nouă eră în folosirea drogurilor psihedelice.

P. S. Pentru cei interesați de subiect recomand serialul documentar de pe Netflix cu titlul “Cum să-ți schimbi mintea” realizat de celebrul jurnalist Michael Pollan”, a scris Mihaela Bilic.