Mihai Bucurenciu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „Portbagajul”, prins în Bucureşti

Un cunoscut interlop a fost prins marţi în Bucureşti. Mihai Bucurenciu, condamnat definitiv la zece ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în celebrul dosar "Portbagajul", a fost reţinut, marţi, în Capitală, de poliţiştii Serviciului Urmăriri, informează Poliţia Capitalei.
Romania TV
04 dec. 2012, 12:51
Mihai Bucurenciu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul

Pe numele lui Mihai Bucurenciu, în vârstă de de 56 de ani, exista un mandat de executare a pedepsei de zece ani de închisoare cu executare, emis de Tribunalul Bucureşti, pentru de de lipsire de libertate în mod ilegal, potrivit Mediafax.

„Admite recursul declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti împotriva deciziei penale nr.341 din 6 decembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti – Sectia I Penală, privind pe intimatul condamnat Bucurenciu Mihai. Casează, în totalitate, decizia penala nr.341 din 6 decembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti – Sectia I Penala şi sentinta penala nr.430 din 20 mai 2011 a Tribunalului Bucureşti – Sectia a II-a Penală şi, rejudecând: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de rejudecare după extradare formulată de intimatul condamnat Bucurenciu Mihai. Obligă petentul condamnat la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat, ocazionate de soluţionarea fondului. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea recursului declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta ICCJ din 28 noiembrie.

Bărbatul a fost încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei şi urmează să fie predat Adminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor în vederea executării pedepsei.

După ce în 2003 Înalta curte de casaţie şi justiţie (ICCJ) a decis condamnarea, în lipsă, la zece ani de detenţie a lui Mihai Bucurenciu, căutat pentru implicare în sechestrarea şi torturarea a trei bărbaţi suspectaţi că i-ar fi luat 420 mii de dolari, în 6 decembrie 2011 Curtea de Apel Bucureşti îl scăpa de închisoare pe omul de afaceri.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut de fapt o decizie dată în luna mai 2011, a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a admis cererea omului de afaceri de a fi rejudecat după extrădare, în dosarul în care era acuzat de sechestrarea şi torturarea a trei persoane care i-ar fi spart portbagajul maşinii sale de unde au fost furaţi 420.000 de dolari.

Decizia Curţii a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 28 noiembrie 2012 a hotărât definitiv în acest caz, în sensul că Bucurenciu execută zece ani de închisoare.

În 8 iulie 2009, Mihai Bucurenciu, care era dat în urmărire internaţională, a fost prins de autorităţile române în autogara din Râmnicu Vâlcea, având asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al său.

Mihai Bucurenciu a susţinut la momentul reţinerii sale că intenţiona să se predea şi că a intrat în ţară cu trei zile înainte de a fi prins, fără să-i fie solicitate documentele la frontieră.

După ce a fost încarcerat, Mihai Bucurenciu a înaintat instanţei supreme o cerere de suspendare a executării decizie penale 4.447 din 13 octombrie 2003 a instanţei supreme, prin care fusese condamnat, solicitare ce a fost respinsă în data de 31 august 2004.

Totodată, el a făcut o contestaţie în anulare faţă de decizia definitivă prin care a fost condamnat de instanţa supremă, judecătorii respingând-o.

În 13 octombrie 2003, instanţa supremă a hotărât condamnarea la câte zece ani de închisoare a lui Mihai Bucurenciu, Amet Metin şi Ilie Alexandru (zis Sandu Geamănu), pentru lipsire de libertate în mod ilegal, aceştia fiind acuzaţi că au sechestrat şi torturat trei bărbaţi care, în ianuarie 2000, care ar fi furat aproximativ jumătate de milion de dolari din maşina lui Bucurenciu.

Cele 11 persoane acuzate în dosarul „Portbagajul” alături de Bucurenciu au ajuns să fie anchetate după ce, în 14 februarie 2000, Valentin Răducan, unul din cei trei presupuşi spărgători ai maşinii lui Bucurenciu, a reclamat Poliţiei oraşului Breaza că a fost răpit timp de o lună de un grup de persoane, printre care se afla şi patronul firmei Prolux din Bucureşti, Mihai Bucurenciu, care l-a acuzat că i-a furat 420.000 de dolari din portbagajul maşinii.

Răpitorii l-au sechestrat pe tânăr în diferite imobile din Capitală, iar, după un timp, l-ar fi transportat într-o casă de vacanţă (proprietate a lui Bucurenciu, situată în oraşul Breaza), de unde Răducan a reuşit să fugă. Tânărul le-a declarat politiştilor că răpitorii l-au torturat fizic şi psihic.

Poliţiştii i-au identificat în scurt timp pe cei care l-au răpit şi sechestrat pe Valentin Răducan.

Mihai Bucurenciu a părăsit România imediat după ce a fost învinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat în urmărire internaţională prin Interpol şi prins de poliţiştii belgieni. Bucurenciu a fost eliberat însă din arestul autorităţilor belgiene, după ce judecătorii din această ţară au respins cererea de extrădare a cetăţeanului român.

Mihai Bucurenciu – patronul firmei de sticlărie Prolux şi al discotecii Club 99 din Bucureşti – a stat în arestul autorităţilor belgiene din 24 noiembrie 2000, când a fost reţinut de ofiţerii Biroului Interpol, până în 3 ianuarie 2001.

Valentin Răducan declara, în aprilie 2000, că şeful de atunci al Poliţiei Capitalei, Mircea Bot, ar colabora cu membrii clanurilor mafiote. El spunea că Sandu Geamănu i-ar fi povestit despre generalul Mircea Bot că „îi mănâncă din palmă”.

Mircea Bot a fost destituit în 2000 de la conducerea Poliţiei Capitalei, în urma scandalului legat de cazul Mihai Bucurenciu. Ulterior, Mircea Bot a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că a greşit în ancheta din acest caz.

Înainte să fie destituit de la conducerea Poliţiei Capitalei, generalul Mircea Bot şi şeful Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din acea perioadă, colonelul Petre Albu, au fost sancţionaţi cu suspendarea indemnizaţiilor de conducere pentru trei luni, iar mai mulţi ofiţeri de poliţie au fost destituiţi ca urmare a cercetărilor făcute în cazul Bucurenciu.

Mihai Bucurenciu afirma, la momentul în care a fost prins, că nu s-a ascuns niciun moment de poliţişti şi că ancheta în cazul său a început când el era plecat în străinătate, unde a mers cu afaceri.

„Eu nu am fugit din ţară, eu am plecat normal, cu afaceri, iar apoi mi-au spus rudele că a început ancheta. Acum m-am hotărât să mă predau, dar întâi mi- am vizitat rudele la Sibiu. Eram de trei zile în ţară, nu de trei luni, cum se spune. Am intrat normal pe la vamă, practic nu mai e nicio frontieră, nu am avut acte false, nu mi-au cerut niciun act să mă legitimeze. Eu am terminat cu afacerile din Belgia şi Olanda, am vorbit cu avocatul şi i-am spus că mă predau. Dar am vrut mai întâi să-mi văd familia, care e la Sibiu. Am mers şi la risc, dacă mă prindeau mă predam acolo, dar repet, nu mi-a verificat nimeni actele. Cred că telefonul avocatului meu a fost ascultat de m-au săltat din Autogara Râmnicu Vâlcea şi m-au băgat în arestul Poliţiei Judeţene Vâlcea”, declara când a fost prins Mihai Bucurenciu.

Bucurenciu a mai susţinut că suma de 420.000 de dolari, care i-ar fi fost furată din maşină, în anul 2000, nu a mai fost găsită şi că banii ar fi fost împărţiţi între infractori şi şefii din 2001 ai Poliţiei Capitalei.

„Şeful Poliţiei Capitalei de atunci, generalul Bot, ştie unde sunt banii, banii mei care nu au fost găsiţi nici până acum şi care s-au împărţit între infractori şi poliţişti. Ulterior, când eram deja în străinătate, mi s-a spus să nu vin deoarece Bot o să mă omoare pe unde o să mă prindă, inclusiv în arestul Poliţiei Bucureşti. Dar repet: eu nu am fugit din ţară, eu sunt păgubitul şi eu sunt singurul condamnat”, mai spunea Bucurenciu.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul din România pentru care algerienii se dau peste cap. Au trimis în țară vapoare întregi și vor să cumpere imediat 1.000.000 de exemplare
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Aplicația care se instalează automat pe telefon și îți verifică pozele. Cum scapi de ea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia