Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Institutul Elie Wiesel: „Goga a promovat o politică profascistă”

Mihai Chirica, primarul Iaşiului, a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism despre care istoricul Ilarion Țiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept. Reprezentanţii Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel" au precizat că Octavian Goga, în calitate de om politic, a promovat politicile fasciscte, motiv pentru care autorităţile din Iaşi ar trebui să menţioneze acte informaţii din biografia poetului, din respect faţă de victimele Pogromului din 1941.

02 apr. 2021, 22:41
Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Institutul Elie Wiesel: „Goga a promovat o politică profascistă”

Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a afirmat că a avertizat autorităţile locale despre trecutul lui Octavian Goga şi a primit asigurări că bustul va fi îndepărtat, „fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia, notează G4Media.

Primarul Iaşiului nu a confirmat aceste variante, susținând că pe Goga „nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică (…) am omagiat omul de cultură și doar atât”.

În schimb, Andrei Apreotesei consilier județean PNL, conduce instituţia subordonată Primăriei Iași care a girat dezvelirea bustului lui Octavian Goga, personaj politic extrem de controversat din perioada de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial.

„Este primul monument de for public din municipiul Iași dedicat acestei personalități a istoriei noastre. Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighișoara, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat. Totodată, a fost dezvelită și o placă informativă la casa în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, care se află în str. Gheorghe Asachi, nr. 9”, se arată într-o postare publicată joi pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iași.

Poetul Octavian Goga este un personaj contestat din cauza deciziilor luat în timpul mandatului său de premier în anii 1937-1938. El a fost iniţiatorul unui plan prin care sute de mii de evrei români urmau să fie deportați în Insula Madagascar. Mai mult, istoricul Ilarion Țiu a scris că Octavian Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorința sa.

Citeşte şi: George Simion a citat din Octavian Goga, poetul care a dus o politică de extremă dreapta în România

Mihai Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Reacţia Institutului „Elie Wiesel”

Potrivit sursei citate, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” a amintit că Octavian Goga a promovat o politică profascistă, în calitate de prim-ministru, în mandatul căruia „antisemitisul era la loc de cinste”.

„Octavian Goga este cunoscut și promovat în cultura și spațiul public din România, ca unul dintre poeții ce aparțin culturii naționale. Cu părere de rău trebuie să consemnăm că nici astăzi, la 30 de ani de la Revoluția democratică din 1989, cultura civică nu și l-a asumat pe Octavian Goga de o manieră critică în ceea ce privește activitatea sa politică. Octavian Goga a fost un om politic și demnitar al Statului Român (prim-ministru), care a promovat o politică profascistă, în care antisemitismul s-a aflat la loc de cinste. În calitate de prim-ministru a promovat în 1938, Legea prin care o treime din populația evreiască avea să-și piardă cetățenia și deci protecția din partea statului. Prin urmare, credem că administrația locală a Municipiului Iași, trebuie să facă un gest minimal în memoria victimelor Pogromului din 1941 și să menționeze profilul politic al lui Octavian Goga”, este punctul de vedere oficial al Institutului „Elie Wiesel”.

Mai mult, deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat, pentru G4Media, că „Octavian Goga a fost un antisemit virulent, are o lungă istorie de personaj politic înveninat de ură, xenofobie, a fost un prohitlerist notoriu, un stâlp al politicilor antisemite, parte a Holocaustului. A condus și a fondat partide care aveau ca principală temă antisemitismul și eliminarea evreilor. Ca premier, Goga a implementat pachetul de legi antisemite de la Nurenberg, care a retras protecția statului pentru aproximativ un sfert de milion de evrei lăsându-i pradă persecuțiilor și exterminării”.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte schimbări pentru românii care s-au vaccinat antiCOVID. Adeverinţa de imunizare, beneficii pentru persoanele imunizate