Mihai Chirica, despre votul privind Autostrada A8: Sper să nu fie la fel de folositor ca şi apa de ploaie

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că votul din Parlament privind construcţia autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, numită şi autostrada Unirii, obligă guvernul să demareze lucrările.

RomaniaTV.net
07 nov. 2018, 13:35
Mihai Chirica, despre votul privind Autostrada A8: Sper să nu fie la fel de folositor ca şi apa de ploaie

„Nu putem decât să salutăm această chestiune. Sper să nu fie la fel de folositoare ca şi apa de ploaie. Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest vot în Parlament obligă ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, să fie dusă la îndeplinire această măsură prin demararea completă a tuturor paşilor care trebuiesc făcuţi. În caz contrar şi eu, ca şi toţi ceilalţi cei implicaţi în acest proiect, vom  sesiza la fiecare 30 de zile, fiecare zi de întârziere instituţiile statului care se ocupă de aplicarea legii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, demersurile pentru începerea lucrărilor pentru autostrada A8 trebuie făcute imediat.

„Nu mai avem timp să aşteptăm nicio secundă, niciun minut, pentru că nu se face peste noapte, pentru că generaţia noastră a privit cu prea multă neîncredere acest proiect datorită factorului politic. Avem obligaţia, pentru generaţia mai tânără faţă de noi, să le dăm o şansă să folosim autostrada în vederea dezvoltării economice a regiunii de Nord-Est”, a spus primarul Mihai Chirica.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 261 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi cinci abţineri proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş – Autostrada Unirii.

Potrivit proiectului, iniţiat de parlamentarii PMP Petru Movilă, din Iaşi, şi Marius Paşcan, din Târgu Mureş, care a fost semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional pentru acest act normativ.