Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA. Primarul din Iaşi şi fostul viceprimar, acuzaţi de corupţie

Mihai Chirica, primarul din Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar care priveşte construirea ilegală a unui imobil.

14 iul. 2022, 23:04
Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA. Primarul din Iaşi şi fostul viceprimar, acuzaţi de corupţie
Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA

Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi fostul viceprimar Vasile Harabagiu, dar şi alţi angajaţi de la primărie.

Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA. Acuzaţii grave îi sunt aduse primarului din Iaşi

Citeşte şi Sorina Pintea, victorie în instanţă. Judecătorii cer refacerea dosarului de mită

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată a primarului din Iaşi, fiind acuzat de complicitate la fals intelectual complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit şi fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), dar şi  fostul viceprimar Gabriel Vasile Harabagiu, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi arhitectul şef şi şeful Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism, Naca Nora Brânduşescu, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, dar şi registratorul din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, Mariana Popa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată atât firma SC Flux STL, cât şi administratorul societăţii, fiecare pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu.

„În exercitarea atribuţiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iaşi, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii şi prin atestarea unor împrejurări contrare realităţii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.

Concret, blocul ar fi fost construit şi intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie fiind încălcat planul urbanistic zonal. La emiterea documentelor în condiţii de nelegalitate ar fi participat şi inculpata Brânduşescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect şef al municipiului Iaşi.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iaşi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată”, arată DNA în rechizitoriu, potrivit Mediafax.

Conform procurorilor, pe baza certificatului emis de primărie, Mariana Popa, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoţeau nu reflectă situaţia reală a imobilului şi că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, aşa cum aceeaşi inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior, la data de 23 octombrie 2018.

Potrivit DNA, emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC Flux SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obţinerea de foloase necuvenite.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Citeşte şi STENOGRAME Adrian Chesnoiu, acuzat de DNA că i-ar fi dat subiectele pentru concursul de angajare „pilei” lui „nea Petrică”. Reacţia lui Petre Daea