Mihai Craiu, despre pericolul din spatele administrării antibioticelor la copii: „Nu trebuie date atunci când nu sunt necesare”

Doctorul Mihai Craiu, medic pediatru, explică ce sunt antibioticele și de ce trebuie să evite părinții să le administreze copiilor atunci când nu e neapărată nevoie.

10 dec. 2020, 22:04
Mihai Craiu, despre pericolul din spatele administrării antibioticelor la copii: „Nu trebuie date atunci când nu sunt necesare”

Mihai Craiu, despre pericolul administrării antibioticelor la copii:

Ce sunt antibioticele?

„Sunt niște substanțe farmaceutice care sunt destinate omorârii unor ființe vii ca noi, care nasc, cresc, se înmulțesc și fac copii la rândul lor. Dacă ne uităm la nume, antibio înseamnă împotriva vieții. Deci sunt niște otrăvuri. Asta ar trebui să știe părinții. Toată lumea se străduiește să-i dea copilului ce e mai bun. Dar antibioticelor fac ceva numai acelor ființe vii. La virusuri, antibioticele nu fac nimic”, a explicat Mihai Craiu.

Sunt oameni care cer antibiotic de la primele simptome, însă acest lucru poate avea efecte negative, mai ales când vine vorba de copii. Medicul Mihai Craiu a dezvăluit că sunt niște substanțe foarte periculoase.

„Noi am făcut un studiu foarte interesant. Trei sferturi dintre românii care vin la spital cu copii cu febră se așteaptă să primească antibiotic. Antibioticele date degeaba nu ajută, ba chiar fac rău. Noul coronavirus nu poate fi omorât cu vreun antibiotic”.

Citiți și Incidenţa coronavirus 10 decembrie. Constanţa şi Ilfov au scăzut sub 7. Rata de infectare ridicată la Bucureşti

În perioada aceasta, a pandemiei de coronavirus, când infectările cresc pe zi ce trece, părinții preferă să evite spitalele. Totuși, Mihai Craiu spune că sunt situații când vizita la doctor nu poate fi amânată sau evitată.

„În toată lumea părinții se comportă așa. Acum, în toată lumea, s-au redus la jumătate vizitele la spital în această perioadă și au fost înlocuite cu întâlnirea cu medicul online.

Semnele reale de pericol pentru o boală cu febră sunt modificarea stării de conștiență, când un copil e prea moale, fără energie, existența convulsiilor, copii care tremură și își dau ochii peste cap. Al treilea pericol: un copil care vomită încontinuu sau aer diaree. Dacă le identificăm, acel copil trebuie să ajungă la medic cât mai repede. Cam într-o oră trebuie să ajungă la spital”, a mai spus medicul Mihai Craiu în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea„, de la ProTv.

Citește și Bilanţ coronavirus 10 decembrie 2020. Peste 7.000 de cazuri noi şi 127 de decese. RECORD la ATI