Mihai Fifor: După 1990, Armata României a pierdut 29 de militari în teatre de operaţii şi nu putem să nu ne gândim la aceştia

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat joi, după participarea la ceremonialul militar şi religios organizat la Monumentul de la Păuliş cu ocazia Zilei Armatei Române, că astăzi nu putem să nu ne gândim şi la cei 29 de militari români care au murit, din 1990, în teatrele de operaţii şi la familiile acestora.

RomaniaTV.net
25 oct. 2018, 08:48
Mihai Fifor: După 1990, Armata României a pierdut 29 de militari în teatre de operaţii şi nu putem să nu ne gândim la aceştia

„Mă gândesc cu deosebit respect şi profundă admiraţie la veteranii de război. Mă gândesc cu deosebit respect la veteranii din teatrele de operaţii. Toţi reprezintă o mare familie a Armatei României care, astăzi, îşi serbează Ziua, 25 Octombrie. Nu aş putea să nu mă gândesc cu pioşenie la cei care nu mai sunt între noi, care au căzut sub drapel. Doresc să vă reamintesc că după 1990, Armata României a pierdut 29 de militari în teatre de operaţii şi nu puteam să nu ne gândim la aceştia. Nu putem să nu ne gândim la familiile militarilor noştri, cu acelaşi respect şi deosebită preţuire”, a spus Fifor.

Manifestările de la Păuliş au cuprins liturghia, oficiată de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe dr. Tiberiu Ardelean, arhidiacon ceremonial al ÎPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, depunerea de coroane din partea instituţiilor statului şi a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi s-au încheiat cu onorul militar, dat de un detaşament din cadrul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad şi de asemenea, de două celule de aviaţie, una alcătuită din trei elicoptere şi o alta formată din trei avioane de luptă, ambele aparţinând aparţinând Forţelor Aeriene Române.

La manifestări au mai participat şeful Statului Major al Apărării, General Nicolae-Ionel Ciucă; şeful Statului Major al Forţelor Terestre, General-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu; şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu; şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, General de flotilă aeriană Viorel Pană şi locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă dr. Nicolae Tonu.

Au mai luat parte, de asemenea, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai diferitelor instituţii deconcentrate, cadre militare active sau în retragere, precum şi un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale din comuna Păuliş.

De la Arad, ministrul Apărării, Mihai Fifor, s-a deplasat la Carei – ultimul teritoriu românesc eliberat de Armata Română de sub jugul fascist, pentru a lua parte la festivităţile organizate acolo, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Monumentul de la Păuliş, lucrare realizată în anul 1974 de către sculptorii Emil Viorel, Ionel Munteanu şi arhitectul Miloş Cristea, a fost ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în luptele purtate de Armata Română în septembrie 1944, pentru apărarea Defileului Mureşului, stăvilind înaintarea trupelor hortisto-hitleriste spre interiorul ţării. Timp de o săptămână, ostaşii români au rezistat eroic unui inamic mult superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice, care i-au determinat pe hortişti să se retragă. Eforturile luptătorilor care alcătuiau „Detaşamentul Păuliş” şi importanţa strategică a rezultatului acestora au fost recunoscute ca atare în analele de istorie ale celui de-Al Doilea Război Mondial.