Mihai Fifor: Guvernul alocă MApN 2% din PIB şi va menţine acest nivel până în anul 2026

Guvernul alocă MApN pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB şi va menţine acest nivel până cel puţin în anul 2026, a declarat miercuri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului militar la instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri desfăşurată la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I".

RomaniaTV.net
24 oct. 2018, 08:21
Mihai Fifor: Guvernul alocă MApN 2% din PIB şi va menţine acest nivel până în anul 2026

„Dragi tineri elevi şi studenţi în anul I (…) dragi boboci, de astăzi, din ziua depunerii jurământului militar vă aflaţi cu adevărat în slujba ţării, iar ţara contează pe determinarea dumneavoastră. (…) Aşteptăm de la dumneavoastră să deveniţi acei militari profesionişti ai armatei moderne pe care o construim astăzi, o armată adaptată timpurilor moderne şi integrată în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană care va dispune de tehnică avansată, de infrastructură modernă, care va oferi personalului ei condiţii de viaţă şi de muncă la nivelul timpurilor în care trăim. După ani în care finanţarea apărării nu a fost o prioritate Guvernul României alocă Ministerului Apărării Naţionale, pentru al doilea an consecutiv, două procente din PIB, nivel care va fi menţinut cel puţin până în anul 2026 ceea ce permite derularea unui proces de modernizare şi dezvoltare dintre cele mai solide în rândul aliaţilor de pe flancul estic”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul a adăugat că, deja ,există programe de înzestrare cu tehnică de luptă modernă în implementare şi le-a menţionat pe cele privind „avioanele multirol F16, programele Patriot şi HIMARS, transportoarele Piranha V”, şi a precizat că alte programe sunt în fază avansată de pregătire „bateriile de coastă, corvetele multifuncţionale, platforme de transport pe roţi, modernizarea aeronavelor IAR 99 Şoim”.

„Au fost operaţionalizate comandamente şi structuri NATO în România, altele vor fi materializate în curând şi vorbesc aici de structura de comandament terestru de nivel corp de armată, iar militarii noştri participă alături de cei ai armatelor aliate şi partenere la misiuni dintre cele mai complexe în teatrele de operaţii sau se antrenează în exerciţii multinaţionale de amploare. Toate aceste măsuri vor întări capacitatea de apărare a României ca stat NATO la flancul estic, vor creşte gradual capacitatea ţării noastre de a răspunde oricărei ameninţări din regiune, întărind profilul de pol de stabilitate la Marea Neagră”, a arătat Mihai Fifor.

El a subliniat că măsurile luate pentru modernizarea Armatei Române nu pot fi implementate fără soluţii pragmatice şi eficiente în domeniul asigurării unor resurse umane adecvate, bine pregătite, şi capabile la cele mai înalte standarde.

„Vorbim nu doar de militari experimentaţi de veteranii teatrelor de operaţii, ci şi de cei care le vor lua locul în următorii ani, adică dumneavoastră – elevii şi studenţii care vor utiliza tehnica modernă în care naţiunea investeşte resurse atât de importante. Sunteţi aici la startul carierei de militar profesionist, viitori ingineri, dar şi viitori medici, precum şi generaţia de mâine care va împrospăta resursele muzicilor militare. Deşi domeniile în care v-aţi ales să performaţi sunt atât de diferite, cauza dumneavoastră este comună. Va trebui să confirmaţi uriaşa încredere pe care cetăţenii României o au în armata noastră. (…) Prin jurământul de credinţă rostit astăzi purtaţi în suflet drapelul românesc, simbol al gloriei şi onoarei militare, al unităţii poporului român, al cărui vlăstare sunteţi. De astăzi, reprezentaţi alături de ceilalţi camarazi de arme forţa, puterea şi viitorul României”, a declarat Fifor.

Ministrul a punctat în alocuţiunea sa că joi, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Păuliş şi la Carei, în Bucureşti şi în marile oraşe, în cimitirele de onoare şi la monumentele comemorative de război din ţară sau de peste hotare, vor depuse coroane de flori şi vor fi omagiaţi eroii neamului căzuţi în marile războaie.

„Suntem în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri şi este de datoria noastră să amintim cât se poate de des faptul că ţara noastră datorează enorm generaţiilor de viteji care au luptat în Primul Război Mondial şi în toate marile încleştări armate de-a lungul istoriei pentru cucerirea statalităţii, pentru consolidarea independenţei şi suveranităţii, pentru întregirea teritoriului naţional al României şi în zilele noastre pentru afirmarea României locului României în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană”, a adăugat Mihai Fifor.

După depunerea jurământului militar de către studenţii anului I ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, ai Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, ai Institutului Medico-Militar din Bucureşti şi de către elevii din anul I ai cursului de formare a subofiţerilor pe filiera indirectă din cadrul Centrului de pregătire pentru muzici militare, ministrul Apărării Naţionale a conferit „Emblema de Onoare a Armatei României” unor parlamentari şi unor ofiţeri ai Armatei Române.

Astfel, pentru contribuţia deosebită adusă la creşterea prestigiului Armatei României şi care au obţinut rezultate deosebite în activitatea profesională, au fost distinşi: senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, deputatul Dorel Căprar, preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, colonelul inginer Constantin Iulian Vizitiu, comandant şi rector al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, comandorul inginer Lucian Grigorescu, şef Secţie Serviciul Secretariat la structuri subordonate şefului Statului Major al Forţelor Navale din Statul Major al Forţelor Navale, locotent-colonel Florin Cătălin Ioniţă, comandant detaşament pază obiective M100 din Brigada „Mihai Viteazul”.

Senatorul Emanoil Savin a primit aceeaşi distincţie pentru implicarea în „restaurarea, reabilitarea şi conservarea” monumentului Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman.