Mihai Fifor şi Hans Klemm au comemorat victimele atacului de la 11 septembrie la baza militară Deveselu

Mihai Fifor, ministrul Apărării, şi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, au efectuat marţi o vizită la baza militară Deveselu. Cei doi au comemorat victimele atentatului terorist de la 11 septembrie 2001. 

RomaniaTV.net
11 sept. 2018, 10:02
Mihai Fifor şi Hans Klemm au comemorat victimele atacului de la 11 septembrie la baza militară Deveselu

Cei doi oficiali se află într-o „vizită de familiarizare” la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, care este situată în cadrul Bazei Militare Române 99 de la Deveselu şi găzduieşte Sistemul de Apărare Antirachetă Aegis Ashore.

Fifor şi Klemm au sosit la Deveselu cu un elicopter militar.

Ceremonia a fost organizată pentru a comemora victimele atentatului din 11 septembrie 2001.

Ministrul Apărării a transmis un mesaj de solidaritate şi a afirmat că nu putea exista un loc mai bun decât baza de la Deveselu.

”Nu cred că putea fi un loc mai bine ales decât baza de la Deveselu acolo unde, împreună cu partenerii noştri americani, arătăm tuturor că suntem determinaţi să asigurăm o apărare foarte bună aici, pe flancul estic al NATO, o facilitate defensivă, şi subliniez lucrul acesta, scutul antirachetă, unde militarii români lucrează alături de militarii americani”, a spus Fifor, potrivit News.ro.

Acesta a reafirmat încrederea României în parteneriatul strategic şi a vorbit despre ”jertfa” adusă de români în lupta împotriva terorismului.

”România este şi rămâne un partener de nădejde al  SUA. Credem cu tărie în parteneriatul strategic şi ne dorim să continuăm cu acest parteneriat pentru a ne îndeplini toate obiectivele. România, la rândul său, a plătit o jertfă în bătălia aceasta împotriva terorismului. Vă reamintesc, 29 de militari români au căzut la datorie, luptând alături de partenerii din Alianţa Nord Atlantică”, a mai spus Fifor.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, declara că baza de la Deveselu este „perfect operaţională” şi este totodată un element cheie pentru apărarea flancului estic al NATO.

„Vă pot spune cu toată certitudinea că baza militară de la Deveselu este perfect operaţională, este o bază element cheie pentru apărarea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice. Suntem perfect operaţionali în momentul de faţă şi nu cred că, vreodată, s-ar putea pune problema în termenii aceştia. De altfel, toate dotările pe care Armata Română le are cu partenerul său strategic sunt perfect operaţionale şi eu spun că prin tot ce facem de când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei arătăm că dorim să punem în aplicare cele 8 programe majore de înzestrare a Armatei, astfel încât să creştem capabilitatea şi forţa de reacţie a Armatei Române ca partener al unei Alianţe extrem de solide”, afirma Fifor, la acea dată.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, în mai 2016, în prezenţa secretarului general al NATO, a premierului român de la acea dată, dar şi a altor înalţi oficiali români, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.