Mihai Ghimpu: Republica Moldova are nevoie de o alianţă PL-PD-PLDM. Nu există altă alternativă

Liderul liberal de la Chișinău Mihai Ghimpu a declarat luni că nu există alternativă la alianța dintre cele trei partide proeuropene - Partidul Liberal - Partidul Liberal Democrat - Partidul Democrat -, formațiuni care au constituit și fosta coaliție de guvernare, care s-a destrămat însă în urma demiterii guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț.

09 nov. 2015, 14:58
Mihai Ghimpu: Republica Moldova are nevoie de o alianţă PL-PD-PLDM. Nu există altă alternativă

”Trebuie alianță PD-PL-PLDM. Nu există alternativă”, a afirmat Mihai Ghimpu, citat de Unimedia, după consultările avute cu președintele Nicolae Timofti, care a programat pentru luni discuții cu toate formațiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou premier.

Liderul liberal a precizat că, în cadrul consultărilor de la președinție, nu s-a vorbit de un candidat concret pentru funcția de prim-ministru, ci de necesitatea creării unei coaliții majoritare.

Președintele Timofti mai are programate pentru luni consultări cu reprezentanții Partidului Democrat și cu cei ai comuniștilor. Partidul Socialiștilor a refuzat să participe la aceste consultări, insistând pe organizarea de alegeri anticipate, iar PDLM a solicitat reprogramarea întâlnirii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Negocieri pentru formarea noii coaliţii, la Chişinău: Liberalii şi Grupul Leancă nu vor alianţă cu comuniştii

Săptămâna trecută, șeful statului moldovean le-a cerut liderilor formațiunilor proeuropene să găsească consensul necesar formării unui guvern proeuropean, conform voinței majoritare a cetățenilor exprimate la alegerile parlamentare din decembrie 2014.

Partidul Democrat, formațiune ce a votat la 29 octombrie moțiunea de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă împotriva guvernului Streleț, a început însă marțea trecută consultări cu Partidul Comuniștilor, în timp ce liberal-democrații au trecut în opoziție, refuzând să participe la negocierile cu democrații și aliații acestora, iar liberalii lui Mihai Ghimpu au respins posibilitatea participării la o alianță de guvernare cu facțiunea comunistă.