Negocieri pentru formarea noii coaliţii, la Chişinău: Liberalii şi Grupul Leancă nu vor alianţă cu comuniştii

Partidul Liberal (PL), al lui Mihai Ghimpu, și deputații Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) au respins joi posibilitatea participării la o alianță de guvernare cu facțiunea comunistă a lui Vladimir Voronin, relatează portalul Unimedia.md.

05 nov. 2015, 12:55
Negocieri pentru formarea noii coaliţii, la Chişinău: Liberalii şi Grupul Leancă nu vor alianţă cu comuniştii

Deputații PPEM nu vor participa la formarea unui guvern alături de comuniști, a declarat liderul formațiunii, Iurie Leancă, fost premier liberal-democrat, subliniind că Republica Moldova are nevoie de o majoritate parlamentară stabilă proeuropeană, iar singura soluție este o alianță cu Partidul Liberal Democrat (PLDM).

‘Nu cred că putem găsi abordări comune cu reprezentanții comuniști. Unica soluție este o alianță cu PLDM’, a insistat Leancă, adăugând că cei trei deputați neafiliați ai săi nu vor vota pentru o alianță din care să facă parte și facțiunea comunistă.

La rândul său, Partidul Liberal a afirmat că nu va participa la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern alături de Partidul Comuniștilor. Mihai Ghimpu a afirmat că PL nu va face niciodată o alianță cu Partidul Democrat (PD) și nici cu comuniștii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Partidul Liberal din Republica Moldova NU doreşte alegerea preşedintelui prin vot direct

‘Este exclus. Noi vrem să avem o majoritate parlamentară proeuropeană’, a declarat Ghimpu, adăugând în glumă că o ‘coaliție cu comuniștii’ ar fi posibilă numai dacă aceștia ar vota actul unirii cu România.

Singura soluție, potrivit lui Mihai Ghimpu, este o coaliție PLDM-PD-PL, la care să participe și deputații grupului condus de Iurie Leancă.

PLDM a decis miercuri să treacă în opoziție și să nu participe la formarea unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern, acuzându-i pe democrați că au provocat deliberat această criză prin faptul că au votat împreună cu socialiștii și comuniștii moțiunea de cenzură împotriva guvernului din care și PD făcea și el parte.

Liderul PD, Marian Lupu, care a început deja consultări cu Partidul Comunist, a justificat gestul formațiunii sale prin faptul că după arestarea fostului lider PLDM Vlad Filat, într-un răsunător dosar de corupție, alianța de la guvernare — compusă din PLDM, PD și PL — pierduse majoritatea.