Mihai Tudose, despre Planul de Restructurare şi Rezilienţă: „Sinucidere asistată şi anunţată”

Planul Naţional de Restructurare şi Rezilienţă are alocat un toal de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente) şi este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

22 ian. 2021, 13:40
Mihai Tudose, despre Planul de Restructurare şi Rezilienţă: „Sinucidere asistată şi anunţată”

Mihai Tudose, vicepreşedintele PSD, îl critică pe pagina sa de Facebook pe ministrul Cristian Ghinea, cel a cărui primă preocupare, după preluarea portofoliului, a fost să schimbe ”denumirea Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, scrie Gândul.

”Ministrul Ghinea – fostul ministru ”0” Fonduri Europene în Guvernul Cioloș, așa cum presa îl numea în 2016 – a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiții și implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene! Ca să avem investiții și proiecte trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce să vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituții publice centrale și locale, societate civilă etc. – NU Ministerul) în ședința de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut și ne-a adus ”lumina” în procesul de ratare a oportunităților Mecanismului European de Redresare și Reziliență – sursa europeană a PNRR.

Dar, ca să facă lucrurile simple complicate vor crea 10 grupuri de lucru! Și deasupra acestor grupuri de lucru vor fi implicate Administrația Prezidențială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului și ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR.

Transport
Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență Energetică
Dezvoltarea Localităților Urbane
Agricultură și Dezvoltare Rurală
Sănătate
Educație
Mediu de Afaceri, Antreprenoriat
Cercetare, Inovare, Digitalizare
Îmbunătățirea fondului construit
Reziliență, Situații de criză

Mihai Tudose anticipează că eşecul PNNR va fi pus de guvernul Cîţu tot „în cârca” PSD

Și vor fi finanțate numai proiectele mature, gata de implementare. Cum spunea domnia sa: „Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele.” Deci finanțăm proiectele pe care le avem gata de implementare, fixăm niște reforme acolo, și niște ținte ceva și gata PNRR! Simplu, ca bună ziua și apa caldă!

De ce atât de multe instituții implicate? Dl Ministru Ghinea ne luminează: pentru o abordare unitară și coordonare interinstituțională în elaborarea și negocierea informală cu Comisia Europeană. În plus, pentru că lucrurile nu se opresc aici, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog social. Și, toate acestea pană la sfârșitul lunii februarie 2021, când PNRR ar trebui să fie gata. Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că… e vina PSD!!!”, scrie Mihai Tudose.

Citeşte şi: Florin Cîţu a mai dat afară doi oameni numiţi de Ludovic Orban în guvern. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial

 


loading...