Mihai Tudose, după ce steagul şi imnul Ungariei au fost alese ca simboluri: Ţara unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România

Fostul premier Mihai Tudose critică, într-o postare pe Facebook, deciziile luate la congresul UDMR referitoare la adoptarea imnului secuiesc, steagului secuiesc şi imnului Ungariei ca simboluri ale comunităţii maghiare din România.

RomaniaTV.net
24 feb. 2019, 12:15
Mihai Tudose, după ce steagul şi imnul Ungariei au fost alese ca simboluri: Ţara unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România

„Şi a fost Congresul UDMR… Şi au stabilit că le trebuie imn şi că imnul Ungariei e bun. Şi că nici cu drapelul nu prea e bine. Şi că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, şi în fond, fiecare e liber să cânte sub duş, acasă, ce vrea el. Şi să aibă pe pereţii dormitorului ce culori vrea. Dar în afara locuinţei, ţara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul ‘ideilor’ privind Drapelul şi Imnul avem legi care trebuie respectate. Şi aplicate”, a scris Tudose.

El critică şi conceptul de „transilvanism pragmatic”, conţinut într-un document-dezbatere despre viitorul Transilvaniei care a fost prezentat la congresul UDMR.

„Dar au lansat la acelaşi Congres şi un nou concept, acela de ‘transilvanism pragmatic’, cu o Transilvanie din ce în ce mai ‘liberă’… Aici nu mai e despre ce cântă la duş… Este despre România! Despre România noastră… Fiindcă au vorbit de pragmatism… Valoarea de întrebuinţare a UDMR este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot. Hai să-i ‘ascultăm’ şi să fim pragmatici”, se mai menţionează în postare.

Un document-dezbatere despre viitorul Transilvaniei, în care se vorbeşte de viitorul maghiarilor din regiune şi de faptul că „Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste”, a fost lansat sâmbătă la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca. Cu aceeaşi ocazie a fost adoptată, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc şi Imnul Ungariei.