Mihai Tudose: Impozitul pe venit va fi de 10%. Dragnea: Deficitul va fi sub 3% în 2017 şi în 2018

Premierul Mihai Tudose a precizat joi că impozitul pe venit va fi de 10%, așa cum s-a anunțat, în context președintele PSD, Liviu Dragnea, menționând că deficitul va fi sub 3% în 2017 și sub același prag și în 2018.

RomaniaTV.net
26 oct. 2017, 10:30
Mihai Tudose: Impozitul pe venit va fi de 10%. Dragnea: Deficitul va fi sub 3% în 2017 şi în 2018

Întrebat de jurnaliști despre „un raport al Comisiei Europene”, potrivit căruia „impozitul pe venit va scădea la 12%, nu la 10%”, aspect care ar fi fost evidențiat de senatorul liberal Florin Câțu, premierul a răspuns:

Domnul Câțu, haideți să vorbim, totuși, serios. Nu, nu. Noi vorbim de 10%, a vorbit domnul Câțu de 12%? (…) Noi o să avem impozitul de 10% pe venit, indiferent de ce visează domnul Câțu”.

Fiind întrebat despre faptul că în același „raport al Comisiei Europene” se menționează faptul că va scădea contribuția la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2%, Tudose a spus:

„Nu știu ce raport aveți, este raportul Comisiei sau raportul reprezentantului, ce a înțeles reprezentantul Comisiei la București? Fiindcă nu este prima dată când înțelege niște chestii pe care le înțelege numai domnia sa. (…) Noi o să avem bugetul pe masă și o să vedeți atunci, în cel mai scurt timp, în maxim 10 zile, exact, cât rămâne, unde rămâne, ce trece, în ce conturi este și comentați ceea ce facem noi, nu ceea ce spun alții că o să facem noi. Despre ceea ce face sau visează nu știu ce priceput în toate, domnu’ Câțu, iertați-mă, dar chiar nu mă interesează„.

Și în ceea ce privește posibilitatea depășirii deficitului de 3% în 2017, premierul a reacționat: „A stabilit domnul Câțu deja?”.

În același context, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că, potrivit calculelor făcute, deficitul va fi sub 3% în 2017 și sub același prag și în 2018.

„Haideți să așteptăm sfârșitul anului și, dacă deficitul va fi sub 3%, atunci ce o să mai spună și domnul Câțu și altcineva?”. (…) Noi am stabilit, am calculat, Guvernul pune în practică ceea ce e în programul de guvernare, va fi deficitul sub 3% în 2017, va fi sub 3% și în 2018„, a arătat Dragnea.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a acuzat Guvernul că minte, că una spune în ţară şi alta la Bruxelles, el arătând că potrivit raportului întocmit de delegaţia Comisiei Europene care a venit în România la finalul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, le-a spus oficialilor europeni că vrea să elimine Pilonul II de pensii, că intenţionează să scadă impozitul pe venit la 12%, nu la 10% aşa cum prevede programul de guvernare, şi să scadă contribuţiile la 36%, nu la 35%, aşa cum a promis coaliţia de guvernare.

„Aflăm din raport (făcut de Comisia Europeană după vizita la Bucureşti din 26 – 27 septembrie – n. red.) că Ionuţ Mişa i-a informat pe cei de la Comisia Europeană că vrea să întoarcă reforma pensiilor din 2008, ceea ce înseamnă că se gândeşte foarte serios să elimine contribuţia care merge la Pilonul II şi, mai mult, iarăşi ne-au minţit, nu au avut niciodată intenţia să reducă impozitul pe venit la 10%. Pentru Comisia Europeană informaţia a fost de 12%, iar contribuţiile la 36%. În acelaşi timp, Ionuţ Mişa le-a spus celor de la Comisia Europeană că nu ştiu legislaţia în ceea ce proveşte TVA spllit şi nu au dreptate atunci când îi spun că trebuie să ceară derogare”, a declarat joi Florin Cîţu.

Vicepreşedintele PNL afirmă că raportul Comisiei Europene redactat după vizita la Bucureşti din 26 – 27 septembrie arată un comportament sfidător la adresa partenerilor noştri europeni şi pare o campanie a Guvernului de a scoate România din Uniunea Europeană. „Toate aceste acţiuni sfidătoare la adresa Comisiei Europene parcă pare o acţiune de a ne scoate din UE şi de a ne duce, singura variantă este spre est”, a explicat Cîţu.