Mihail Boldea a primit mandat de arestare în lipsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă, pe 30 de zile, pe numele deputatului Mihail Boldea. Decizia nu este definitivă. După emiterea mandatului, Boldea va putea fi dat în urmărire generală şi internaţională. Procurorul general Codruţa Kövesi a afirmat că Mihail Boldea a plecat legal din ţară şi că are informaţii despre locul unde se află în acest moment deputatul. Tatăl şi fratele deputatului sunt cercetaţi în libertate.

RomaniaTV.net
22 mart. 2012, 15:43
Mihail Boldea a primit mandat de arestare în lipsă

Instanţa a dat curs solicitării DIICOT privind emiterea unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele deputatului Mihail Boldea, cercetat într-un dosar de înşelăciuni imobiliare. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

După emiterea mandatului, Boldea poate fi dat în urmărire generală şi internaţională. Procurorul general Codruţa Kövesi a afirmat că Mihail Boldea a plecat legal din ţară şi că are informaţii despre locul unde se află în acest moment deputatul. Tatăl şi fratele deputatului sunt cercetaţi în libertate.

Procurorii DIICOT au cerut miercuri seara emiterea mandatului de arestare, după ce a anunţat că inculpatul a părăsit România cu o maşină, în data de 17 martie, prin punctul de frontieră Giurgiu. A tranzitat Bulgaria, iar din Turcia a plecat cu un avion spre o destinaţie necunoscută.

Procurorii DIICOT îl cercetează pe Mihail Boldea pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Anchetatorii au făcut opt percheziţii la imobile din Galaţi şi Bucureşti care îi aparţin deputatului Mihail Boldea. Ulterior, la sediul DIICOT au fost audiaţi tatăl şi fratele mai mic al lui Mihail Boldea.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva lui George Ştefan Boldea, fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea, şi a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spălare de bani.

Anchetatorii spun că în urmă cu o lună Mihail Boldea şi-a vândut casa în care locuia tatălui său, totodată donându-şi trei apartamente fratelui său, Ştefan Boldea, faptele intrând sub incidenţa infracţiunii de spălare de bani.

În 2011, deputatul Mihail Boldea i-a donat lui George Ştefan Boldea trei apartamente şi i-a acordat împrumuturi în valoare de 270.000 de euro.

Mihail Boldea a primit, miercuri dimineaţă, o citaţie din partea DNA, pentru a se prezenta la Serviciul teritorial Galaţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Boldea a fost citat la audieri şi la DIICOT, el primind, marţi după-amiază, la domiciliul său din Galaţi, o citaţie prin care era solicitat să se prezinte, miercuri dimineaţă, la audieri la sediul DIICOT Galaţi.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret, cererea de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea (fost PDL).

Potrivit procurorilor DIICOT, sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 – 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.

Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 – 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu – avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc – membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea – secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură „Boldea Mihail” şi Tănase Petrică.

În 16 martie, în acest dosar judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis propunerea DIICOT şi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Ştefan Lazăr. De asemenea, fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc şi avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdicţia de a părăsi localitatea. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.

Astfel, ar fi fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare cu adevărul, respectiv s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti ori s-au efectuat menţiuni în registrele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.