Mihail şi Gavril 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aprinzi lumânări în această zi

Anual, pe 8 noiembrie, credincioşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Arhanghelul Mihail este cel care veghează la căpătâiul bolnavilor. Arhanghelul Gavriil este protectorul mamelor, fecioarelor şi pruncilor.

07 nov. 2021, 10:02
Mihail şi Gavril 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aprinzi lumânări în această zi

Sfinţii Mihail şi Gavril 2021. Acestei zi îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a fi protejaţi de cele rele.

Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească întruparea Fiului lui Dumnezeu. Tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului, scrie crestinortodox.ro.

Despre Arhanghelul Mihail se ştie că poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

Sfinţii Mihail şi Gavril 2021. De ce e bine să aprinzi lumânări în această zi

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turtă arieţilor” (arieţii sunt berbeci despărțiți de oi). Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că, în primăvară, toate oile vor avea miei. Dacă, dimpotrivă, turta cădea cu fața în jos era mare supărare în comunităţile bucovinene.

Citeste si Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase în noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev, Filipii de toamnă, Sărbătoarea tâlharilor

În ziua praznicului celor doi Arhangheli, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți. Rudele celor trecuţi în lumea celor drepţi aprind lumânări pentru ca cei răposaţi să aibă asigurată lumină călăuzitoare pe lumea cealaltă.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor. Se spune că cel care lucrează în această zi de mare sărbătoare se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Sfinţii Mihail şi Gavril 2021. Arhanghelul Gavril, ocrotitor al mamelor şi pruncilor

Se spune că Arhanghelul Mihail este cel care eliberează Soarele şi Luna de la demoni atunci când aceştia le fură, la eclipse. Are putere şi asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamăreaua, care vrea să dea drumul gerului pe pământ, acesta nelăsând-o.

La rândul său, Gavril este perceput drept un ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor şi al copiilor. În icoane, este reprezentat ţinând în mână un crin sau o călimară şi o pană, simboluri ale rolului său de mesager, dar şi al purităţii sale şi al iubirii faţă de adevăr.

Citeste si Medic invitat la biserică să le vorbească credincioşilor despre beneficiile vaccinării. Preot paroh: „Vaccinul este un rezultat al științei, care se face cu binecuvântarea lui Dumnezeu”