Mihnea Motoc: Fondul European de Apărare oferă posibilitatea României de a finanţa mai multe obiective de înzestrare

Participarea la proiecte colaborative finanțate de Fondul European de Apărare deschide pentru România, stat cu 2% din PIB deja angajat în sfera apărării, posibilitatea finanțării mai rapide, a unui număr mai mare de obiective de înzestrare, a declarat  fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc.
Filip Stan
07 iun. 2017, 16:29
Mihnea Motoc: Fondul European de Apărare oferă posibilitatea României de a finanţa mai multe obiective de înzestrare

În prezent adjunct al șefului Centrului European de Strategie Politică pe probleme de securitate și apărare, Motoc susține că industria românească de profil poate beneficia „substanțial” din lansarea unor astfel de proiecte colaborative cu parteneri din cel puțin un alt stat UE, scopul fiind „generarea de tehnologii și capabilități declarate eligibile la nivelul UE”.

„Așa cum se întâmplă, în regula generală, cu investițiile publice în domeniul apărării, ele sfârșesc prin a avea un efect multiplicat în economie. Fondul European de Apărare are înscrise reguli menite să asigure accesul la resursele sale, într-o proporție predeterminată din acestea, pentru IMM-uri care se angajează în cooperări transfrontaliere în domeniu; IMM-urile reprezintă în Europa și (…) în Romania, deopotrivă, actori esențiali pentru inovarea și buna funcționare a lanțului de aprovizionare din sfera apărării. Beneficiarii unici ai dezvoltării de capabilități, statele membre, își pot vedea completate capabilități fie deficitare, fie extrem de costisitoare, dacă sunt suportate doar la nivel național, își pot ameliora oferta de participare la operațiuni sau misiuni în afara Uniunii, realizând oricum economii de scară prin toate proiectele colaborative la care s-ar angaja”, a explicat Motoc, conform Agerpres.

Acesta susține că „pozitivismul european” al României face din țara noastră un potențial actor major al dezvoltărilor actuale din sfera apărării și securității.

Potrivit fostului ministru, Fondul European de Apărare. Fondul „va opera în două ‘ferestre’ „: cercetare și capabilități.

„În prima, finanțarea integral de la bugetul UE a unor proiecte colaborative a și început, finalizându-se primul apel de proiecte; până la sfârșitul actualului exercițiu bugetar european vor fi astfel mobilizate, sub formă de grant-uri, 90 de milioane de euro, preconizându-se ca în următorul exercițiu, pe baza unui program dedicat consolidat, să se poată aloca cercetării efectuate în comun în sfera apărării 500 de milioane de euro în fiecare an. UE devine astfel unul din cei mai importanți investitori în cercetarea militară europeană. Fereastra de capabilități va mobiliza 200 de milioane de euro până la sfârșitul actualei perspective financiare și câte un miliard de euro în fiecare an al celei ce urmează. (…) Aceasta înseamnă că, începând cu 2020, totalul rezultant al investiției publice europene în cercetarea și dezvoltarea în comun de capabilități în domeniul apărare și securitate europeană va reprezenta 5,5 miliarde de euro anual”, a arătat Motoc.

El a amintit că România a susținut „constant” inițiativele menite să adâncească integrarea europeană, precizând că sprijinul Bucureștiului pentru „o abordare ambițioasă” a propunerilor Comisiei Europene în zona de apărare ar însemna un mesaj politic puternic din această regiune a Europei.

„România poate aduce o serioasă expertiză — și contribui la consensualizarea unei percepții europene comune — în privința ansamblului de amenințări și provocări pe linie de apărare și securitate la adresa Europei, la răsărit în mod deosebit, dar și la sud”, a mai spus Mihnea Motoc.

Comisia Europeană a propus miercuri un fond european pentru apărare menit să promoveze o investiție mai coordonată a statelor membre ale Uniunii Europene în cercetarea, dezvoltarea de prototipuri și achiziționarea de echipamente și tehnologie militară care ar urma să reunească pe termen mediu până la 5,5 miliarde de euro anual, bani proveniți din sectorul public și privat.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Federica Mogherini, a prezentat, într-o conferință de presă, un document de reflecție care prezintă trei posibile niveluri de integrare în domeniul apărării comune, care însă „nu vor reprezenta un pas în spate”.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”