Mii de absolvenţi de liceu au depus dosare pentru şomaj. Vezi judeţe ce cele mai multe înregistrări

Publicat: Miercuri, 08 August 2012 16:49 // Actualizat: Miercuri, 08 August 2012 18:39 // Sursa: Mediafax

Rata şomajului a crescut în mai multe judeţe după ce absolvenţii de liceu şi-au depus dosare la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Foto: ronduldesibiu.ro

Rata şomajului în judeţul Hunedoara a crescut în luna iulie la 5,26 la sută, după ce 1.100 de absolvenţi de liceu sau de facultate au depus dosare pentru şomaj, dublu faţă de anii anteriori.

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, a declarat, marţi, că rata şomajului a crescut, în iulie, faţă de luna precedentă, cu 0,48 puncte procentuale, atingând 5,26 la sută, după ce 1.100 de absolvenţi de liceu şi de facultate au depus dosare pentru a obţine ajutorul de şomaj.

"Absolvenţii mai au la dispoziţie aproape o lună să facă acest lucru, motiv pentru care ne aşteptăm ca până la finele lunii august să avem vreo două mii de absolvenţi în evidenţe. Situaţia este mai rea decât anul trecut, când 900 de absolvenţi au trecut în rândul şomerilor, iar raportat la anii anteriori situaţia a devenit gravă, pentru că atunci aveam câte 400, cel mult 500 de absolvenţi intraţi în evidenţe anual", a spus Vasile Iorgovan Velichi.

Potrivit acestuia, în afară de absolvenţii luaţi în evidenţe de AJOFM în luna iulie, în judeţul Hunedoara au existat şi disponibilizări de personal, 408 persoane fiind concediate de firme care şi-au restrâns activitatea.

În judeţul Cluj, aproximativ 400 de tineri absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, că tinerii absolvenţi primesc un ajutor de şomaj de 250 de lei pe o perioadă de şase luni.

"La AJOFM Cluj s-au înregistrat circa 400 de tineri absolvenţi de liceu care şi-au luat sau nu bacalaureatul şi care şi-au depus dosarul pentru a beneficia de ajutorul de şomaj de 250 de lei pentru o perioadă de şase luni. Acest număr este similar celui înregistrat în anul 2011. Aceste cereri de şomaj nu au influenţă asupra ratei şomajului în judeţ. Ne aşteptăm în perioada următoare să fie depuse dosare şi din partea unor absolvenţi de învăţământ superior”, a spus Don.

Potrivit acestuia, rata şomajului în judeţul Cluj este de 3,6 la sută, dar ar putea creşte la sfârşitul lunii septembrie până la 4 la sută, pe fondul acestor cereri de obţinere a şomajului de către absolvenţii de învăţământ superior, dar şi al disponibilizărilor anunţate de companii.

Aproximativ 300 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele pentru şomaj, în luna iulie, la Constanţa, în prezent în judeţ fiind înregistraţi aproape 11.000 de şomeri, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Emilia Murineanu, a declarat, marţi, că numărul şomerilor a crescut cu peste 400 în luna iulie, comparativ cu luna iunie, dar cu toate acestea judeţul Constanţa are printre cele mai mici rate ale şomajului din ţară.

"Rata şomajului la sfârşitul lunii iulie era de 3,52 la sută, fiind printre cele mai scăzute din ţară. Numărul total al şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa la sfârşitul lunii iulie 2012 a fost de 10.901 de persoane, cu 414 mai multe faţă de finele lunii iunie. Din totalul celor înregistraţi, 4.001 au fost şomeri indemnizaţi, iar 6.900 au fost şomeri neindemnizaţi. Totodată, din numărul total al şomerilor 5.273 sunt femei", a spus Murineanu.

Potrivit acesteia, aproximativ de 300 de absolvenţi s-au înscris în baza de date a AJOFM în luna iulie.

"Au fost foarte mulţi tineri absolvenţi care s-au înscris în baza de date. Astfel, până la 31 iulie au fost înregistraţi 294 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, dintre care 249 sunt absolvenţi de liceu, iar 45 sunt abolvenţi cu studii superioare", a explicat Murineanu, care a mai spus că tinerii au termen de 60 de zile de la absolvire să se înscrie în baza de date a AJOFM.

De asemenea, numărul şomerilor ar putea creşte în următoarele luni în condiţiile în care două societăţi au anunţat că vor disponibiliza peste 270 de persoane în august şi în septembrie.

Aproape 700 de absolvenţi de liceu, de şcoli profesionale şi de ucenici, dar şi absolvenţi de studii universitare din judeţul Suceava s-au înregistrat ca şomeri în luna iulie, ei având la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Aurelia Focşa, a declarat, marţi, că 694 de persoane s-au înregistrat ca şomeri, din care 594 de absolvenţi cu studii medii, respectiv 475 de absolvenţi de liceu de specialitate şi 119 de absolvenţi de liceu teoretic, dar şi 45 de absolvenţi de şcoli profesionale şi de ucenici şi 55 de absolvenţi de studii universitare.

Rata şomajului a crescut uşor în judeţul Arad, în ultima lună, după ce 550 de absolvenţi de liceu din actuala promoţie şi-au depus dosarele pentru ajutor de şomaj, majoritatea dintre cei care nu au promovat bacalaureatul.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, 550 de absolvenţi de liceu din promoţia 2012 şi-au depus dosare de şomaj în lunile iunie şi iulie, dintre care 400 nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.

"În urma acestui număr mare de dosare depuse de absolvenţi, rata şomajului în judeţ a crescut la finele lunii iulie la 3,49 procente, faţă de 3,26 în luna precedentă", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al AJOFM Arad, Mihaela Jude.

Conform sursei citate, în peste 90 la sută din cazuri părinţii sau bunicii absolvenţilor au fost cei care s-au interesat de un loc de muncă sau de condiţiile pentru obţinerea ajutorului de şomaj.

În Sălaj, 535 de absolvenţi ai cursurilor liceale şi-au depus, până în 31 iulie, dosarele în vederea căutării unui loc de muncă.

"Faţă de anii trecuţi, se observă o creştere semnificativă a numărului de cazuri, întrucât până la aceeaşi dată a anului trecut la AJOFM au fost depuse 371 de asemenea dosare, iar în 2010 doar 226. Potrivit legislaţiei în vigoare, absolvenţii au obligaţia de a-şi căuta loc de muncă, timp de 60 de zile, prin AJOFM şi abia apoi, la o a doua depunere a dosarului, vor putea cere indemnizaţie de şomaj", a declarat, marţi, directorul executiv adjunct al AJOFM Sălaj, Alexandru Pura.

Acesta a declarat că, fiind perioadă estivală, firmele lucrează la capacitate maximă şi puţine sunt cazurile în care se fac concedieri, în iulie, fiind un singur agent economic care a notificat AJOFM că va face disponibilizări. Este vorba de o firmă din domeniul serviciilor, care a anunţat că va concedia trei angajaţi.

Aproximativ 300 de absolvenţi de liceu din judeţul Timiş şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a beneficia de ajutorul de şomaj.

Directorul AJOFM Timiş, Liviu Neguţ, a declarat, marţi, că 300 de absolvenţi de liceu din acest an şcolar şi-au depus dosarele pentru a primi ajutor de şomaj.

"Numărul lor este aproximativ egal cu cel de anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului. Cei 300 de absolvenţi de liceu vor primi o indemnizaţie de 250 de lei pe lună, timp de şase luni. Până în luna septembrie aşteptăm însă să mai primim dosare la AJOFM Timiş", a spus Liviu Neguţ,

Liviu Neguţ a spus că rata scăzută a şomajului se datorează şi poziţiei geografice a judeţului.

"În primul rând, oamenii se implică şi sunt interesaţi să-şi găsească un loc de muncă, în al doilea rând, poziţia geografică a judeţului, apropierea de Ungaria, Serbia şi chiar Austria, permite mai uşor găsirea unei slujbe şi, nu în ultimul rând, munca bine prestată şi eficienţa angajaţilor AJOFM Timiş, care vin de multe ori şi în weekend ca să aducă la zi toate dosarele, pentru ca oamenii să-şi primească într-un timp cât mai scurt indemnizaţia de şomaj", a spus Liviu Neguţ.

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba, 678 de absolvenţi ai învăţământului liceal, postliceal, profesional sau universitar au depus cereri pentru a fi înregistraţi în vederea obţinerii ajutorului de şomaj, dintre care 87 au depus solicitările în luna august.

În primele şapte luni ale acestui an, în Alba, 591 de absolvenţi au depus cereri la AJOFM pentru a fi luaţi în evidenţă în vederea obţinerii ajutorului de şomaj, numărul fiind aproape dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate doar 308 astfel de solicitări.

În Covasna, 735 de proaspăt absolvenţi de liceu s-au înregistrat la AJOFM pentru a beneficia de ajutor de şomaj, dar şi pentru a fi consiliaţi în vederea găsirii unui loc de muncă.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, marţi, că până în prezent în total 815 de absolvenţi ai diferitelor cicluri de învăţământ s-au înregistrat la AJOFM pentru a beneficia de ajutor de şomaj, dintre care 735 au absolvit liceul.

Conform evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, în cursul lunii iulie s-au înscris în evidenţe 1.145 de absolvenţi.

Dintre persoanele nou înregistrate, 1.099 au absolvit liceul, zece au terminat o şcoală profesională, iar 36 sunt cu studii superioare. "Absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile de la absolvire să se înregistreze în evidenţele AJOFM, aşa că ne aşteptăm ca înscrierile să continue şi în cursul lunii august", a declarat, miercuri, Daciana Nica, directorul adjunct al AJOFM Bihor.

În Bistriţa-Năsăud, 470 de absolvenţi s-au înscris la AJOFM pentru a beneficia de ajutor de şomaj.

Marian Găluţ, consilier la serviciul de statistică şi analiza pieţei muncii de la AJOFM Bistriţa-Năsăud, a declarat, miercuri, că dintre cei 470 de absolvenţi care s-au înscris la şomaj, 41 au studii superioare, 19 studii profesionale şi 410 sunt absolvenţi de liceu.

"Avem mai mulţi absolvenţi care au îngroşat rândurile şomerilor faţă de anul trecut, când au fost 300. Cu toate acestea, rata şomajului în judeţ la începutul lunii august a.c. este de 3,88 la sută, mai mică faţă de anul trecut, când era 4,01 la sută, fiindcă două companii mari au făcut angajări. Este vorba de Leoni (concern german de cablaje auto - n.r.) care a angajat pe durată determinată peste o sută de oameni şi de Dedeman care a angajat cam tot atâţia fiindcă la începutul lunii septembrie deschide un magazin la Bistriţa şi are nevoie de personal. Au mai fost şi alte angajări, iar disponibilizări nu am avut", a declarat Găluţ.

Conducerea AJOFM Vaslui a declarat că absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune actele pentru a primi indemnizaţia de şomaj.

"Absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune actele la noi pentru obţinerea ajutorului de şomaj şi, de aceea, cu siguranţă, numărul absolvenţilor care se vor adresa agenţiei va creşte pe ultima sută de metri. Nu ştim cât va fi cifra finală, însă aceasta nu credem că o va depăşi pe cea a anilor din urmă", a declarat, miercuri, directorul AJOFM Vaslui, Adrian Cârlan.

Numărul de şomeri din judeţul Vaslui a crescut cu aproximativ cinci procente în doar câteva zile, fiind aşteptată o nouă creştere şi în a doua parte a lunii august.

În cursul anului trecut, peste 2.700 de tineri absolvenţi de diferite forme de învăţământ au intrat în evidenţele AJOFM Vaslui, fie pentru obţinerea ajutorului de şomaj, fie pentru a-şi găsi un loc de muncă. În acest an, cuantumul ajutorului de şomaj pentru absolvenţi va fi de 250 lei pe lună, timp de jumătate de an.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H