Mii de americani, fără apa la robinet din cauza hackerilor

FBI investighează defecţiunea unui pompe de distribuţie a apei, ce deserveşte câteva mii de locuinţe ale oraşului american Illinois bănuind că incidentul are legătură cu un atac informatic.

RomaniaTV.net
21 nov. 2011, 14:45
Mii de americani, fără apa la robinet din cauza hackerilor

Piraţii sunt acuzaţi că au distrus pompa accesând serverul care gestiona dispozitivul şi comandând repetate închideri şi deschideri bruşte ale debitului, anunţă BBC.

Experţii americani atrag atenţia că, în ultima vreme, ciber-criminalii se orientează puternic către atacul serverelor care gestionează elemente de infrastructură economică sau de utilităţi.

Un oficial al Departamentului pentru Securitate Internă a precizat că piraţii au spart reţeaua staţiei de epurare folosind conturi şi parole de acces furate de la o companie care scrie programe de gestionare computerizată a proceselor industriale. Mergând „pe urmele” piraţilor investigatorii au ajuns către servere situate în Rusia.

Atacul asupra pompei de apă din Illinois face parte dintr-o serie de astfel de evenimente care au vizat aşa-numitele sisteme de Control şi Supraveghere a Achiziţiior de Date. Acestea sunt folosite la controlul dispozitivelor ce filtrează apa potabilă, distribuie energie electrică sau comandă trenuri şi tramvaie.