Mii de angajaţi români, neplătiţi din cauza sancţiunilor aplicate Rusiei. Conturile TMK România, firmă controlată de un miliardar rus, sunt blocate

Sancţiunile aplicate Rusiei la nivel internaţional încep să aibă efecte şi în România. Angajaţii TMK România, grup controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, nu şi-au primit salariile în luna martie, după ce conturile companiei au fost îngheţate.

16 mart. 2022, 17:51
Mii de angajaţi români, neplătiţi din cauza sancţiunilor aplicate Rusiei. Conturile TMK România, firmă controlată de un miliardar rus, sunt blocate

Din această cauză, cei 2.350 de angajaţi români ai TMK Artrom Slatina, producător de ţevi industriale pentru industria petrolieră, şi ale TMK Reşiţa, producător de oţel pentru Slatina, sunt în pericol. Grupul este controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

„La data de 10.03.2022, conturile bancare deţinute de către societatea Tmk Artrom au fost blocate (…), astfel că la data de 15.03.2022, unitatea Tmk Artrom S.A. cu puncte de lucru in Slatina, judeţul Olt, si Reşita, judetul Caraş-Severin, a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor români care lucrează în aceste unităţi si orice alte plăţi”, au precizat reprezentanţii confederaţiei sindicale „Cartel Alfa”, conform Ziarul Financiar.

Citeşte şi: Posibila criză alimentară aduce contre între PSD şi PNL. Cîţu vrea exporturi: „Ce facem, începem un război comercial?” Ciolacu vrea restricţii: „Se vor limita aceste exporturi”

Miliardarul rus Dimitri Pumpianski se află pe lista oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni economice. Grupul pe care-l controlează însumează aproape 2.350 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2 mld. lei. Sancţiunile impuse au venit în urma invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, Pumpianski fiind considerat unul dintre oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin.

Anterior blocării conturilor TMK din România, Dimitri Pumpianksi demisionase din funcţiile de conducere din cadrul grupului. În comunicatul sindicatului se menţionează că grupul controlat de Pumpianski transferase acţiunile deţinute la TMK Artrom către alte persoane care nu sunt vizate de sancţiuni.

„Este de menţionat că TMK Artrom a pus la dispoziţie imediat băncilor şi autorităţilor documente preliminare care atestă faptul că beneficiarul final aflat sub sancţiuni ieşise din grup încă din dată de 3.03.2022, că documentele relevante au fost depuse în termenul legal la Registrul Comerţului din Cipru şi că procedura de înregistrare din Republica Cipru îşi urmează cursul legal şi cer timp pentru a fi emise (fără însă a afecta dată intrării în vigoare a transferului de proprietate din 3 martie)”, mai notează sursa citată.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA: „Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni. Vă cer o zonă de excludere aeriană, este prea mult să cerem asta?”