Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN. Unii pacienţi au programare chiar şi peste un AN de zile

Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică.

RomaniaTV.net
28 mart. 2017, 06:53
Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN. Unii pacienţi au programare chiar şi peste un AN de zile

La spitalele din aproape toată ţara, bolnavii care au nevoie de o investigaţie de tip RMN sunt puşi să aştepte de la câteva luni şi până la un an de zile, timp în care afecţiunea se poate agrava.

La spitalul din Târgu-Jiu, 700 de bolnavi se află pe liste pentru investigaţii RMN

Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este suprasolicitat. Peste 700 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru examinare, existând pacienţi care au depus cererile în urmă cu un an.

Unicul laborator de imagistică prin rezonanţă magnetică din judeţul Gorj este insuficient pentru bolnavii care aşteaptă chiar şi de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigaţii medicale. Pe lista de aşteptare se află peste 700 de persoane. Faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.

A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristi Paicu, pentru mediafax.ro. 

Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, porneşte de la 400 de lei.

Bolnavii din Bistriţa aşteaptă între 6 şi 9 luni pentru o investigaţie RMN

Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Bistriţenii care au nevoie de o investigaţie imagistică de înaltă performanţă au de aşteptat între 6 şi 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.

Reprezentanţii celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistriţa spun că sumele alocate acestor analize sunt mici şi că listele de aşteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 – 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aştepte 3 luni.

Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanţă a achiziţionat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de aşteptare este de aproximativ şase luni pentru o astfel de analiză.

“Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare şi dacă renunţă cineva îi contactăm pe următorii pacienţi aflaţi pe listă”, explică angajaţii laboratorului.

În cazul testărilor CT listele de aşteptare sunt şi ele de două – trei luni.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigaţiile paraclinice – imagistică de înaltă performanţă (CT şi RMN) au fost de 1.131.185 lei.

”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP – medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.

Din sumele asigurate de CAS Bistriţa-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puţin de 200 de astfel de analize lunar.

Bistriţenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf şi peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanţă magnetică.

Liste de aşteptare pentru investigaţii medicale gratuite până în luna decembrie la Spitalul Judeţean Reşiţa

La Spitalul Judeţean Reşiţa, singurul din judeţul Caraş-Severin care are un RMN, listele de aşteptare pentru astfel de investigaţii imagistice gratuite se întind până în luna decembrie a acestui an, din cauza sumelor prea mici acordate de Casa de Sănătate.

Bolnavii din judeţul Caraş-Severin care au nevoie de o investigaţie imagistică sunt nevoiţi să aştepte câteva luni de zile pentru a putea beneficia de o astfel de analiză. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, Violeta Florea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că listele de aşteptare pentru investigaţii gratuite la RMN sunt până în luna decembrie 2017, iar pentru o tomografie, programările sunt deja făcute până în luna aprilie a acestui an.

Şi bolnavii care doresc să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de astfel de investigaţii imagistice trebuie să aştepte.

”Nu ştiu care este numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare. Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de aşteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienţi pe zi. Pentru atâţia bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de aşteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT (n.r. computer tomograf), cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie şi contra cost până în luna aprilie”, a explicat Violeta Florea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa spune că în unitatea medicală se află singurul RMN din judeţ, iar în Caraş-Severin mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeş şi unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziţionat cu bani europeni, dar care nu poate nefolosit, pentru că nu sunt medici.

”Bolnavii sunt nemulţumiţi, dar nu avem ce face, asta e situaţia. Avem un singur RMN şi două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competenţă, pentru CT sunt patru şi restul fac ecografii şi radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câţiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo şi stă. Este obţinut pe fonduri europene şi nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, o investigaţie la RMN costă aproximativ 700 lei un segment, iar la aparatul CT – 350 lei.

Liste de aşteptare pentru RMN până la sfârşitul anului, la Craiova

Pacienţii care vor să-şi facă investigaţii de înaltă performanţă gratuite în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova trebuie să aştepte până la sfârşitul anului.

Pentru aparatul de investigaţii cu Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) al SCJU Craiova s-au făcut deja programări până la data de 31 decembrie.

Conducerea unităţii medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii de înaltă performanţă este mult prea mică.

”În momentul de faţă avem 1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât şi doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar şi la picior, înseamnă două segmente şi atunci înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi. Atunci, cei 1.500 de pacienţi se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeaşi sumă, lista de aşteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Bogdan Fănuţă