Mii de credincioși au participat la sfințirea bucatelor de Paște, la Miercurea Ciuc. Acest obicei este vechi de peste 20 de ani.
Duminică dimineață, încă de la primele ore, credincioșii s-au adunat în fața Palatului Administrativ pentru slujba de sfințire a bucatelor. Oamenii au adus cu ei coșuri împletite, acoperite cu ștergare tradiționale, în care aveau ouă roșii, șuncă, drob, friptură și prăjituri.
Unii credincioși au venit îmbrăcați în costume populare secuiești. De asemenea, la eveniment au participat și copii.
Ca în fiecare an, ceremonia a fost oficiată de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, împreună cu mai mulți preoți.
La finalul slujbei, preoții au mers printre rândurile de credincioși și au sfințit bucatele, oferind urările pascale tradiționale.
După încheierea ritualului, mulțimea a intonat imnul Ungariei și imnul secuiesc. Viceprimarul municipiului, Bors Bela, a subliniat importanța spirituală și simbolică a acestei sărbători.
„Este cel mai mare eveniment de acest fel din întreg Bazinul Carpatic, o adevărată celebrare a comunității și a credinței.”, a spus viceprimarul.
Și preotul Darvas Kozma Jozsef a transmis un mesaj credincioșilor.
„Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Ea ne amintește că viața nu se încheie cu moartea, ci continuă prin Înviere și viața veșnică. Hristos a Înviat!”, a transmis preotul, potrivit Agerpres.
Cu prilejul evenimentului, traficul a fost întrerupt.
Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul orașului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.
În timp, acesta a devenit un simbol al sărbătorilor pascale catolice din oraș și o sărbătoare a comunității maghiare, la ea participând și persoane din satele aflate în apropierea municipiului Miercurea-Ciuc