Paște 2025. Slujba de Îniere a avut loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului
Aproximativ 500 de credincioși au participat la Slujba de Înviere 2025 la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași.
Cum anul acesta Paștele catoloc este sărbătorit în aceeași zi cu Paștele ortodox, în centrul Iașului, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, credincioșii catolici s-au adunat la ora 22:00 pentru slujba de Înviere. Momentul inaugural a fost sfințirea lumânării Pascale, aprinsă după tradiție de la cărbuni.
La slujba de Înviere oficiată de episcopul Iosif Păuleț la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași au fost prezenți aproximativ 500 de credincioși, potrivit presei locale.
La Constanța, Arhiepiscopul Tomisului a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis, în jurul orei 23.30, iar când a ajuns pe ţărm a transmis un mesaj jurnaliştilor care îl aşteptau.
”Hristos a Înviat! Iată că acum aproape 2000 de ani când cel Întâi Chemat a venit trimis pe mare la strămoşii noştri legăm această tradiţie la fiecare sărbătoare de Paşti. Şi în anul acesta Lumina la Ierusalim a venit şi iată ne-a dat încă o dată confirmarea că Dumnezeu ne iubeşte, ţine legătura cu noi şi în biserica noastră ortodoxă adevărul rămâne constant, adevărul este însuşi Hristos.
”Să ne bucurăm şi anul acesta de această sărbătoare, sărbătoarea sărbătorilor, care este sărbătoarea luminii celei neapuse în care Dumnezeu se vădeşte, prin care Dumnezeu ne poartă de grijă, ne luminează, ne apără şi ne conduce spre locul cel mai sfânt şi cel mai bun spre viaţa cea veşnică. Hristos a Înviat!”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
El a pornit apoi într-un scurtă procesiune către Catedrala Arhiepiscopală, unde a oferit Sfânta Lumină credincioşilor prezenţi.
Slujba a continua în aer liber, de la miezul nopţii cu oficierea Canonului Învierii, iar apoi, în interiorul catedralei, va fi săvârşită Sfânta Liturghie.
În Timișoara, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt a ajuns la Timișoara, cu o aeronavă specială, care a aterizat sâmbătă seară pe Aeroportul Internațional Traian Vuia. Candela aprinsă a fost preluată de la Ierusalim de reprezentanți ai Patriarhiei Române și a fost adusă cu avionul în România, la București. De aici, o delegație de preoți a preluat lumina și a adus-o la Timișoara, tot pe calea aerului.
Patriarhul Daniel a împărţit Lumina Sfântă credincioşilor aflaţi la Catedrala Mântuirii Neamului. Acesta a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie şi a atras atenţia asupra consumului de droguri – „o mare primejdie pentru viaţa oamenilor”
„Cuvintele ‘Nu vă temeţi!’ adresate femeilor venite la mormânt, mai întâi de către îngeri, iar apoi de însuşi Iisus Hristos cel Înviat, care le-a întâmpinat şi le-a spus ‘Bucuraţi-vă, nu vă temeţi’ arată că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie, de speranţă şi ajutor în viaţă. De aceea, Sărbătoarea Învierii lui Hristos ne cheamă pe toţi să primim în suflet, prin rugăciune şi fapte bune, pacea şi bucuria lui Hristos şi să le împărtăşim în aceste zile celor din jurul nostru, mai ales celor suferinzi şi singuri, celor îndoliaţi sau întristaţi din cauza necazurilor, a bolilor şi adicţiilor, îndeosebi consumul de droguri, care a devenit acum o mare primejdie pentru viaţa oamenilor”, a spus PF Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală.
Întâistătătorul BOR a reamintit de sărbătorirea anul acesta a Sfintelor Paşti de către toţi creştinii, cărora le-a transmis „dorinţi de bine”.
„Cu prilejul Sfintelor Paşte vă dorim tuturor sănătate şi fericire, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună şi folositoare familiei, societăţii şi poporului român. Aceste dorinţi de bine le adresăm tuturor creştinilor, pentru că anul acesta, 2025, sărbătoarea Paştelui este celebrată de toată creştinătatea la aceeaşi dată, 20 aprilie. Hristos a Înviat”, a încheiat Patriarhul Daniel.
Slujba de Înviere a fost oficiată împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul.
În acest an, Învierea Domnului este sărbătorită în comun de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Anterior, doi ani la rând, în 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi.