Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia în Argeş

Mii de credincioși s-au închinat, luni, la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș, prăznuită în fiecare an la data de 7 decembrie.

07 dec. 2015, 10:33
Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia în Argeş

Oamenii, mulți dintre ei veniți din alte zone ale țării, au așteptat la rând ore întregi pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Filofteia depusă în fața Catedralei Arhiepiscopale, după care au luat apă sfințită din butoaiele așezate în curtea mănăstirii.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului.

Programul sărbătorilor de la Curtea de Argeș a început în seara precedentă, când s-a desfășurat procesiunea cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, între Paraclisul Arhiepiscopal și Catedrala Arhiepiscopală, ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. După slujba Vecerniei, ținută în fața Catedralei Arhiepiscopale, credincioșii s-au închinat la moaștele sfintei, apoi au primit ceai cald, cozonac și covrigi, oferite de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în orașul Târnovo. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.

Moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeș, pomenită la 7 decembrie.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfinţi sărbătorim astăzi