Mii de curioşi au asistat la Parada Junilor Braşovului din Duminica Tomii

Mii de persoane - localnici și turiști - au asistat duminică la Parada Junilor Brașovului, obicei tradițional unic în România, care se desfășoară în fiecare an, în Duminica Tomii.

RomaniaTV.net
08 mai 2016, 11:14
Mii de curioşi au asistat la Parada Junilor Braşovului din Duminica Tomii

Considerată una dintre cele mai frumoase parade în aer liber, manifestarea celor șapte grupuri ale junilor începe în Piața Unirii, situată în cartierul Șchei, cel mai vechi cartier al Brașovului.

Rând pe rând, cele șapte grupuri de juni — Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Albiori și Roșiori—, îmbrăcați în costume specifice fiecărui grup, coboară spre centrul orașului călare pe cai împodobiți cu șașanguri, iar parada este însoțită pe tot traseul de fanfară.

După ce parcurg străzile din centrul istoric al orașului până la Prefectură, grupurile de juni se îndreaptă pe str. Republicii, Piața Sfatului, Poarta Șchei, Piața Unirii, până la Pietrele lui Solomon, un loc de promenadă aflat la marginea orașului, într-o zonă deosebit de pitorească.

Pe tot traseul parcurs, junii salută mulțimea cu „Hristos a Înviat!”, iar oamenii le răspund „Adevărat a Înviat!”.

La Pietrele lui Solomon, junii se prind în hora specifică și aruncă buzduganul, după care petrec până seara târziu, într-o serbare câmpenească.

Prima mențiune documentară a Junilor Brașovului datează din anul 1728 și se află într-un hrisov din arhiva Primei Școli Românești din Șchei.

În acest hrisov, junii sunt amintiți ca o „rânduială din bătrâni”.

Fiecare dintre cele șapte grupuri ale Junilor are în frunte „șerjile”, adică vătaful, armașul mare, armașul mic și sutașul. Ca instrument preferat al junilor este amintită surla, un fel de trompetă care scoate sunete stridente. Conducătorii fiecărui grup au câte un buzdugan tricolor, simbol al vitejiei și demnității.

Fiecare grup are un steag propriu care aduce un profund caracter patriotic în acțiunile și serbările junilor.

Serbările junilor sunt legate de Sfintele Paști, iar Parada Junilor încheie manifestările desfășurate în Săptămâna Luminată până la Duminica Tomii.