Mii de kurzi manifestează la Paris după asasinarea celor trei femei kurde

Mii de kurzi au venit din toată Europa să manifesteze, sâmbătă, la Paris pentru a-şi exprima indignarea după asasinarea a trei militante kurde.

12 ian. 2013, 15:48
Mii de kurzi manifestează la Paris după asasinarea celor trei femei kurde

Înfruntând ploaia şi purtând drapele dintre care unele cu figura lui Abdullah Ocalan, liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan încarcerat în Turcia, kurzi din toată Europa le-au adus un omagiu lui Sakine Cansiz, Fidan Dogan şi Leyla Soylemez, împuşcate în cap mortal în centrul de informaţii al Kurdistanului din centrul Parisului.

Între emoţie şi tensiune, mulţimea flutura bannere pe care se putea citi „martirii revoluţiei sunt eterni”.

Această crimă este o crimă împotriva poporului kurd, împotriva păcii„, a declarat o participantă la manifestaţie.

Această agresiune a avut loc într-un moment în care discuţiile în curs pentru găsirea unei soluţii la problema kurdă din Turcia sunt de actualitate„, subliniază Federaţia asociaţiilor kurde din Franţa.

„Statul francez are partea sa de responsabilitate. Dacă autorii acestor delicte nu sunt găsiţi, Franţa va fi considerată în mod indiscutabil drept complice”, a adăugat apelul.

La rândul său, Turcia, prin vocea premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a cerut Franţei, sâmbătă, să elucideze „imediat” uciderea celor trei femei.

„Franţa trebuie să elucideze imediat acest incident”, a declarat Erdogan la televiziune. „De asemenea, şeful statului trebuie să le explice imediat francezilor, turcilor şi restului lumii de ce este în legătură cu aceşti terorişti”, a adăugat el.

Preşedintele francez François Hollande a declarat joi că o cunoaşte pe una dintre cele trei victime, care „se întâlnea periodic” cu oameni politici francezi.