Mii de locuri libere la programare pentru vaccinare anti-COVID-19 în centre din Bucureşti

Bucureştenii care doresc să se vaccineze şi se încadrează în a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 au la dispoziţie mii de locuri pentru programare. Autorităţile permit de astăzi programarea la vaccin şi pentru perioada 1 - 20 martie.

21 ian. 2021, 14:23
Mii de locuri libere la programare pentru vaccinare anti-COVID-19 în centre din Bucureşti
Mii de locuri libere la programare pentru vaccinare anti-COVID-19 în Bucureşti

Mii de locuri libere sunt disponibile joi în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID-19 în centre din Bucureşti. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, miercuri, deschiderea sesiunii de programare la vaccinare pentru perioada februarie – martie.

„Ca urmare a interesului crescut al cetățenilor pentru vaccinare, în 31 de județe din țară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment și cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare.
Reamintim faptul că, în conformitate cu Strategia națională de vaccinare și cu recomandările ferme ale Agenției Europene a Medicamentului, repartizarea dozelor către centrele de vaccinare se face pentru asigurarea primei administrări și, în mod obligatoriu, a rapelului”, se arată în comunicatul CNCAV.

În prezent se pot face programări pentru vaccinare în perioada 1 – 20 martie.

 

Bucureştenii care au ales centre de vaccinare la distanță prea mare de casă, în alt oraş sau judeţ, pot anula acum programarea respectivă și să-şi aleagă un centru de vaccinare apropiat de locul de domiciliu, cu condiția să fie dispuși să aștepte până în martie.

Programările pentru vacinare anti-COVID-19 Se poate anula cu cel mult 24 de ore înainte.

 

Noi centre de vaccinare anti-COVID-19 în România

„Totodată, în scurt timp, vor fi deschise noi centre de vaccinare la nivelul fiecărui județ, care vor permite programări și pentru date mai apropiate, începând cu data de 8 februarie.
Campania de vaccinare continuă conform planificării, asigurând zilnic rapelul pentru persoanele deja vaccinate cu prima doza, cât și vaccinarea persoanelor nou programate.
Calendarul programărilor și suplimentarea numărului de locuri de programare se stabilesc în colaborare cu INSP și cu direcțiile de sănătate publică”, se mai arată în comunicatul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Platforma de programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19, nefuncţională în anumite intervale

 

Vârstnicii şi persoanele vulnerabile au prioritate la vaccinare

În data de 20 ianuarie a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) noile cerinţe operaţionale în baza cărora să fie modificată platforma de programare şi posibilitatea de implementare a unor noi funcţionalităţi, care să prioritizeze vârstnicii şi persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esenţiale şi 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producţie în următoarele zile, după dezvoltare şi o scurtă perioadă de testare.

Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăşi 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscrişi se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajaţi în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecţiuni cronice şi cele cu dizabilităţi, precum şi de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea şi în etapa a II-a.

Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanţul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare şi, implicit, pentru rapel este o situaţie întâlnită şi în alte ţări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcţie de stocurile existente la momentul respectiv.