Mii de manifestanţi au protestat în Grecia faţă de politica de austeritate a guvernului

Mii de persoane au defilat  în centrul Atenei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate ale guvernului, cu prilejul comemorării reprimării revoltei studenţeşti de către junta coloneilor, în 1973, relatează Agerpres. Poliţia greacă a folosit grenade cu gaze lacrimogene împotriva unor tineri cu cagule negre care au participat la marş.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 15:41
Mii de manifestanţi au protestat în Grecia faţă de politica de austeritate a guvernului

Studenţi, militanţi de stânga şi anarhişti s-au aflat în primele rânduri ale coloanei de protestatari. Manifestanţii au plecat, sub supraveghere poliţienească, din cartierul Şcolii politehnice şi s-au deplasat spre ambasada americană de la Atena, trecând prin piaţa Syntagma, unde se află parlamentul.

Tradiţionalele sloganuri care comemorau victimele din mişcarea stundenţească au luat o turnură foarte actuală pentru a denunţa ‘junta băncilor, a Uniunii Europene, a FMI’, aşa cum se menţiona pe un banner, cu referire directă la politica de austeritate impusă Greciei superîndatorate de creditorii săi.

Manifestanţii au declarat că se simt trădaţi de guvern, care a acceptat fără nicio împotrivire sacrificiile cerute de partenerii financiari ai ţării.

‘Ar trebui ca oamenii să iasă în stradă în fiecare zi, dar le este frică’, a spus un tânăr participant la protest.

‘În faţa tiraniei, trebuie să alegem între lanţuri şi arme’, se arată într-un mesaj afişat pe o banderolă a unui grup anarhist.

Unii dintre manifestanţi şi-au exprimat mânia şi împotriva participării extremei drepte la noul guvern de coaliţie socialist-conservator, scandând: ‘Jos cu guvernul fascist!

Acesta este primul protest public de la aprobarea de către parlament a noului guvern de uniune naţională condus de Lucas Papademos.


loading...