Mii de manifestanţi cer dreptul de a vota pentru INDEENDENŢA Cataloniei

Mii de manifestanţi s-au adunat marţi seară la Barcelona şi în alte oraşe ale Cataloniei, scandând 'Independenţă' şi 'Vom vota', pentru a reclama dreptul regiunii respective de a organiza un referendum, în pofida suspendării acestuia de către justiţie, relatează AFP, citată de Agerpres.

30 sept. 2014, 20:39
Mii de manifestanţi cer dreptul de a vota pentru INDEENDENŢA Cataloniei

Separatiştii au convocat aceste mitinguri în faţa primăriilor din toate localităţile Cataloniei, la o zi după ce Tribunalul Constituţional spaniol a suspendat consultarea populară convocată pentru 9 noiembrie de preşedintele naţionalist catalan, Artur Mas.

La Barcelona, pe o ploaie torenţială, mai multe mii de persoane purtând drapelul separatist – estelada – s-au adunat în piaţa Sant Jaume, în centrul istoric al oraşului, unde se află sediul Generalitat – guvernul catalan – şi primăria.

‘Nu ascultă, nu se uită şi nici măcar nu încearcă să înţeleagă de ce atâţia oameni cer să poată vota’, a afirmat Montserrat Benet, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani. ‘Nicio lege nu va putea să oprească asta’, a continuat ea.

Răspunzând convocării, sâmbătă, a unui referendum privind independenţa Cataloniei, guvernul conservator de la Madrid, care se opune cu fermitate acestei consultări, a sesizat luni Tribunalul constituţional care, ulterior, a suspendat iniţiativa catalană.

Citeşte şi Curtea Constituţională a Spaniei SUSPENDĂ REFERENDUMUL pentru INDEPENDENŢA CATALONIEI

Marţi, executivul catalan a dat asigurări că va continua pe drumul început, chiar dacă, pus în faţa obstacolelor legale, a anunţat suspendarea campaniei electorale instituţionale.

‘Nici ploaia, nici zăpada, niciun tribunal nu ne va opri, pe 9 noiembrie, să votăm şi vom câştiga’, le-a promis manifestanţilor Carme Forcadell, preşedinta Adunării Naţionale Catalane (ANC), un puternic lobby separatist care a convocat aceste mitinguri împreună cu o altă organizaţie, Omnium.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media catalane, pieţele din faţa primăriilor mai multor oraşe catalane, cum ar fi Girona, Terrassa ori Tarragona, s-au umplut de manifestanţi.