Mii de manifestanţi în Budapesta în sprijinul universităţii înfiinţate de George Soros

Publicat: Duminică, 02 Aprilie 2017 22:18 // Actualizat: Duminică, 02 Aprilie 2017 22:33 // Sursa: romaniatv.net

Peste 10.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Central European University (CEU), finanțată de omul de afaceri american de origine ungară George Soros, împotriva căreia guvernul condus de Viktor Orban a lansat o ofensivă, informează AFP și EFE.

Foto: hungarianfreepress.com

Studenți, foști studenți, angajați ai CEU și simpatizanți au participat la acest marș care a reunit peste 10.000 de persoane, potrivit unui fotoreporter al agenției France Presse.

Manifestanții au purtat insigne pe care se putea citi "#IstandwithCEU" și au scandat: "Ce vrem? Libertate pentru studiile noastre!" și "Acum CEU. Cine urmează?", potrivit EFE.

"Regimul Orban își arată adevărata față acum. A ataca universitățile este ce au făcut dictatori ca Pinochet", a declarat Gabor Matlak, un avocat în vârstă de 46 de ani.

Universitatea, înființată de George Soros în 1991, a declarat că este direct vizată de un proiect de lege făcut public de guvern săptămâna trecută.

Proiectul are în vizor universitățile din țări care nu aparțin Uniunii Europene și interzice acordarea de diplome ungare de către aceste instituții fără un acord între guvernele naționale.

Budapesta mai dorește să interzică universitățile care nu oferă cursuri similare în țara lor de origine.

Viitorul CEU, care nu are niciun campus în Statele Unite, "va depinde de negocierile dintre guvernele ungar și american", a declarat vineri Viktor Orban.

Prim-ministrul a mai acuzat "Universitatea Soros" că "trișează", pentru că poate acorda diplome recunoscute atât în Ungaria, cât și în SUA, ceea ce îi conferă un "avantaj incorect" în raport cu instituțiile locale.

CEU a subliniat într-un comunicat că respinge complet acuzațiile formulate de Viktor Orban.

"Am fost parteneri corecți în sistemul de învățământ superior din Ungaria timp de 25 de ani, iar orice afirmație contrară este falsă", se mai arată în comunicat.

CEU, care propune pregătire și formare inclusiv la nivel de doctorat, revendică un efectiv de 1.800 de cursanți veniți din 100 de țări și subliniază că își desfășoară activitatea în cadrul regulilor OCDE.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a criticat proiectul de lege într-un comunicat.

"Lansăm un apel guvernul Ungariei să evite luarea unor măsuri legislative ce ar putea compromite funcționarea CEU sau independența acesteia", a menționat diplomația americană.

Născut în Ungaria, George Soros a devenit inamicul public numărul unu pentru Viktor Orban, dar și pentru alți lideri din Europa Centrală și din Balcani care îi reproșează că se amestecă în treburile interne ale acestor țări prin intermediul organizațiilor pe care le finanțează.

Viktor Orban a studiat la Universitatea Oxford din Marea Britanie cu ajutorul unei burse primite din partea Fundației Soros, reamintește EFE.

Citeşte şi Orban îl acuză pe Soros: A "trişat" în procesul de acordare a diplomelor Universităţii din Budapesta

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Budapesta Central European University George Soros Ungaria Viktor Orban
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7764
RON
06 Dec
noapte -3 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H