Mii de manifestanţi la Skopje împotriva preşedintelui ţării pentru că a amnistiat lideri politici

Câteva mii de opozanți ai președintelui macedonean Gjorge Ivanov s-au adunat joi seară, la Skopje, pentru a denunța decizia sa de a opri prin decret procedurile judiciare care vizează lideri politici într-un scandal ce destabilizează Macedonia de aproape doi ani.

RomaniaTV.net
14 apr. 2016, 19:09
Mii de manifestanţi la Skopje împotriva preşedintelui ţării pentru că a amnistiat lideri politici

Aceasta este a treia noapte de proteste în capitala Macedoniei. Marți, manifestațiile au fost marcate de incidente, între care și devastarea unor birouri aparținând administrației prezidențiale.

Opoziția social-democrată, SDSM, acuză VRMO-DPMNE (dreapta conservatoare, la putere) și în special pe omul forte al țării, fostul premier Nikola Gruevski, care se numără printre personalitățile amnistiate marți de Gjorge Ivanov, că au pus în aplicare un vast sistem de supraveghere telefonică a mii de persoane, jurnaliști, oameni politici, lideri religioși.

O operațiune de destabilizare pusă la cale din străinătate, răspunde puterea, care, în urma acestor acuzații, a demarat proceduri judiciare pentru spionaj împotriva principalului opozant, șeful SDSM — Zoran Zaev—, a cărui formațiune politică intenționează să boicoteze viitoarele alegeri, prevăzute pentru 5 iunie.

Cele două tabere se acuză reciproc de corupție în această țară din Balcani confruntată de mai multe luni cu criza migranților.