Mii de mesaje false de pe conturi social media pro-ruse pentru a amplifica protestele „vestelor galbene”

Sute de conturi social media pro-ruse au căutat să amplifice protestele care au avut loc în Franţa, la fel şi site-uri ca RT şi Sputnik, potrivit unor analize The Times şi Alliance for Securing Democracy, informează News.ro.

RomaniaTV.net
09 dec. 2018, 12:24
Mii de mesaje false de pe conturi social media pro-ruse pentru a amplifica protestele „vestelor galbene”

Reţeaua de conturi a emis mesaje pe Twitter care aveau în centru violenţele şi haosul din timpul protestelor „vestelor galbene”. Manifestaţiile au început luna trecută, iar de atunci, zilnic, un număr de 200 de conturi monitorizate au transmis aproximativ 1.600 de mesaje şi repostări.

Potrivit unei analize făcute de New Knowledge, companie de securitate cibernetică, conturile au dezinformat folosind fotografii cu protestatari răniţi în timpul altor evenimente, pentru a arăta brutalitatea poliţiei franceze, scrie The Times.

După ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reuşit cu succes să evite atacurile cibernetice, care au reprezentat o încercare a Kremlinului de a destabiliza campania sa prezidenţială din 2017, acum Rusia pare să fie în spatele unui nou atac.

Potrivit Bloomberg, 600 de conturi de Twitter cunoscute ca promotoare ale viziunilor Kremlinului folosesc zilele acestea ca principal hashtag #giletsjaunes (veste galbene, n.r.), potrivit Alliance for Securing Democracy, unitate a German Marshall Fund din SUA, care monitorizează aceste conturi şi alte activităţi pro-Kremlin.

Conturile de Twitter monitorizate de ASD publică, de regulă, ştiri din Statele Unite şi Marea Britanie, însă protestele din Franţa au dominat activitatea lor, cel puţin în ultima săptămână, a spus analistul Bret Schafer. „Este un indicator destul de puternic al faptul că există un interes în amplificarea conflictului” în cazul publicului din afara Franţei, a mai spus el.

O mare parte dintre materialele publicate pe Twitter au fost lansate de publicaţii media de stat, inclusiv site-ul Sputnik şi reţeaua de televiziune RT, dar şi de Ruptly, agenţie de ştiri video din Germania, care aparţine RT.

De exemplu, RT a transmis că 12 dintre jurnaliştii săi au fost răniţi în proteste, mult mai mult decât alte organizaţii media.

Şi Sputnik şi RT au raportat în ultimele zile că poliţia franceză nu îl mai susţine pe Macron şi că se alătură protestatarilor. Sursele lor au fost reprezentanţi de la două sindicate mici de poliţie care, împreună, au primit mai puţin de 4% dintre voturi la alegerile naţionale ale sindicatelor de luna aceasta.

Sputnik şi RT au prezentat şi o înregistrare video – care a fost preluată la scară largă pe conturile franceze de social media – în care poliţişti din oraşul Pau îşi dădeau jos căştile, fapt descris ca semn de solidaritate cu manifestanţii. Jurnaliştii aflaţi la faţa locului şi poliţiştii au spus că descrierea nu este adevărată. Ei au precizat că unii poliţişti şi-au îndepărtat căştile pentru a vorbi cu protestatarii înainte de a le pune înapoi pe cap.

Niciuna dintre cele două reţele nu au comentat.

Nu este clar dacă recentele relatări făcute de presa rusă ori de conturile de Twitter pro-Kremlin au impact asupra opiniei publice din Franţa. Deşi RT şi Sputnik au versiuni în limba franceză ale site-urilor lor, acestea sunt urmărite de un număr limitat de utilizatori, iar Facebook a fost principalul canal social media pe care au fost publicate informaţii despre „vestele galbene”.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru Bloomberg News că orice „conţinut care promovează violenţa” este blocat şi eliminat de pe platformă „imediat ce aflăm de existenţa lui”.


loading...