Mii de oameni înţepaţi de meduza veninoasă Sticla Albastră. Mai multe plaje au fost închise în Australia

Peste 3.500 de persoane au fost înţepate de o specie veninoasă de meduze, care a invadat zonele de coastă din nord-estul Australiei, unde autorităţile au luat măsura restricţionării accesului pe mai multe plaje.

07 ian. 2019, 08:36
Mii de oameni înţepaţi de meduza veninoasă Sticla Albastră. Mai multe plaje au fost închise în Australia

Serviciul Surf Life Saving Queensland (SLSQ) a anunţat luni că aceste creaturi marine, numite Sticlă Albastră sau Caravela Portugheză au făcut un număr ”enorm” de victime în acest weekend. În total, 3.595 de înotători au suferi dureri profunde în urma înţepăturilor. Cel puţin patru plaje au rămas închise luni, potrivit media locale care au relatat despre o „invazie” a acestor animale transparente cu reflexii albastre.

Autorităţile au restricţionat accesul pe mai multe plaje din Queensland, inclusiv pe una dintre cele mai populare atracţii turistice, Coolangatta, după ce salvatorii au tratat duminică 476 de persoane înţepate de meduza ”sticlă albastră” în zona Gold Coast din acest stat şi alte 461 de cazuri similare semnalate în regiunea Sunshine Coast.

Condiţiile neobişnuite de vânt puternic le determină pe aceste meduze „sticlă albastră” să se apropie de ţărm. În caz de înţepătură, îndepărtaţi acele, faceţi un duş foarte fierbinte şi aplicaţi gheaţă”, se arată într-o recomandare publicată pe contul de Twitter al SLSQ.

Meduza Sticlă Albastra, cunoscută şi sub denumirea de Caravela Portugheză, este o prezenţă obişnuită în zona plajelor din estul Australiei în timpul verii. În general, înţepătura lor nu este fatală, însă poate provoca dureri mari.

Conform SLSQ, peste 13.000 de înţepături de meduză Sticlă Albastră au fost tratate săptămâna trecută de salvatori pe teritoriul acestui stat.

Numărul persoanelor care au acuzat înţepături de meduză Sticlă Albastră a crescut semnificativ în această vară în Australia de la începutul sezonului, în decembrie, peste 18.000 de cazuri fiind semnalate luna trecută în Queensland. În aceeaşi perioadă a sezonului trecut au fost înregistrate 6.000 de astfel de cazuri.

Totodată, după mai multe atacuri ale meduzei Irukandji cu potenţial letal, salvatorii au iniţiat operaţiuni de curăţare a apelor din zona insulei Fraser, la capătul sudic al Marii Bariere de Corali.

Un bărbat în vârstă de 25 de ani şi o femeie de 27 de ani sunt cele mai recente victime ale meduzelor Irukandji. Ei au fost înţepaţi sâmbătă şi au fost transportaţi cu elicopterul la spital. Cei doi au fost externaţi duminică, a precizat SLSQ. Potrivit SLSQ, peste douăzeci de persoane au fost transportate la spital după ce ar fi fost înţepate de meduzele Irukandji vara aceasta în Queensland, o cifră aproape dublă prin comparaţie cu media din ultimii zece ani.