Pacienţi batjocoriţi: Mii de bătrâni sunt vânaţi şi executaţi silit de o firmă ce furnizează aparate de oxigen

Situaţie şocantă în România. Mii de bătrâni dependenţi de oxigen sunt vânaţi şi executaţi silit de o firmă ce furnizează aparate de oxigen. Nu pentru că oamenii ar merita ci pentru că ei nu se pot apara. Dezvăluirile au fost făcute pe tolo.ro de un fost angajat.

21 nov. 2016, 09:16
Pacienţi batjocoriţi: Mii de bătrâni sunt vânaţi şi executaţi silit de o firmă ce furnizează aparate de oxigen

Mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit de Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer. Reprezentanța din România a corporației franceze Air Liquide Vitalaire are sediul în Iași şi derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene. Ei vând sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee.

Potrivit mărturiilor din interior, firma îi targetează pentru a-i executa în instanță pe bolnavii cei mai vulnerabili: are aproape 3.000 de procese împotriva clienților-pacienți.

După o lungă perioadă în care a lucrat cot la cot cu ceilalți la coordonarea a ceea ce el numește „un sistem de fraudare a oamenilor fără apărare prin întocmirea de documente false”, un angajat important al Vitalaire decide să vorbească. Omul a plecat din firmă, după ani de zile în care a ocupat poziții vitale și a avut acces extins la informațiile interne. El spune că dispozitivele medicale sunt foarte bune, însă afacerea se bazează pe executarea silită a mii de oameni neajutorați.

„Ni se spunea să facem! Deși prin contracte ne angajăm să trimitem facturile lunare către pacienți, noi sîntem antrenați să nu îi avertizăm, tocmai pentru ca bolnavii să adune datorii. Abia atunci îi dăm în judecată. În anii de întârziere curg penalitățile. Penalitățile sunt de aproape 40% pe an. Majoritatea se conformează. Gândiți-vă, vorbim despre oameni grav bolnavi și fără posibilități. Suferinzi care nu se mai pot deplasa, care nu au acces la informație, care nu au avut probleme cu justiția în viața lor și se sperie”, spune fostul angajat pentru tolo.ro.

Din 2010 și până azi, Vitalaire a intentat bolnavilor două procese pe zi, în medie.

„Avem o cifră de aproape 3.000 de procese din 2010 și pînă azi. Cei de la Casele județene de sănătate ne-au spus că se întîmplă asta pentru că alții fac concesii, iar noi ne luptăm pentru banii noștri”, spune Dragoș Bobu, avocatul firmei SC Air Liquide Vitalaire România.

Bolnavii dați în judecată provin din toată țara, dar mai ales din comune și sate îndepărtate.

Citeşte mai multe pe tolo.ro.