Mii de pensionari sunt vizați! Ce se va întâmpla cu taloanele de pensie

Potrivit unui proiect legislativ promulgat de șeful statului, pensionarii militari vor putea primi talonul de pensie prin mijloace electronice, fie prin e-mail, fie prin portalul fiecărei case sectoriale de pensii.

29 apr. 2023, 10:17
Mii de pensionari sunt vizați! Ce se va întâmpla cu taloanele de pensie

Pensionarii militari vor putea primi taloanele de pensie și la o altă adresă decât cea principală din buletin, așa cum se întâmplă acum.

Astfel, proiectul de lege ce merge acum la publicarea în Monitorul Oficial, vizează modificarea legislației privind pensiile militare de stat, respectiv a Legii 223/2015.

Ajutoare sociale pentru pensionari. Se dau 100 de lei pe lună pentru românii cu pensii mai mici de 1500 lei
Concret, pentru a uniformiza modul în care li se transmit pensionarilor din țara noastră taloanele de pensie, s-a stabilit ca, alături de pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum prevede acum Legea pensiilor nr. 263/2010, și pensionarii militari să poată primi talonul de pensie la reședință, nu doar la domiciliu, ca în prezent.

Taloanele de pensii se transmit lunar doar la domiciliul beneficiarilor din România
De fapt, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat stabilește acum că taloanele de pensii se transmit lunar doar “la domiciliul beneficiarilor din România”.

Codul civil (Legea nr. 287/2009) stabilește că „domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”.

Pensionarii vor putea opta pentru a primi taloanele de pensie pe e-mail
În plus, așa cum se prevede prin același proiect, pensionarii militari vor putea cere ca taloanele de pensie să le fie transmise și prin mijloace electronice de comunicare. Adică cei ce primesc pensia în cont curent sau în cont de card vor putea opta pentru transmiterea talonului de pensie “pe e-mail sau în contul on-line deschis în portalul fiecărei case sectoriale”.

Marius Budăi, anunţuri despre reclacularea pensiilor şi îngheţarea salariilor: „Sunt împotriva unei măsuri luate alandala”

Talonul de pensie transmis în format electronic urmează să aibă aceleași efecte juridice precum talonul tipărit, transmis la domiciliu sau reședință. De asemenea, talonul electronic va trebui să fie acceptat “ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice”, acestea neputând să condiționeze furnizarea de informații sau servicii de prezentarea talonului de pensie în format tipărit.

Spre sfârșitul lui 2021, autoritățile au stabilit că pensionarii din sistemul public de pensii ce primesc pensia în cont curent sau cont de card pot cere transmiterea talonului mov în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice. Între timp, autoritățile au lansat aplicația de transmitere online a talonului mov către pensionari, conform avocatnet.ro.