Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni au participat duminică la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, eveniment dedicat comemorării eroului național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani.

10 sept. 2017, 08:57
Mii de persoane au participat la Serbările Naționale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu

Manifestările au avut loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între cei prezenți numărându-se președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor.

„Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. (…) Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918”, a declarat în fața asistenței primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea, potrivit agerpres.ro.

Manifestările de la Țebea au început cu o slujbă religioasă în biserica din cimitir, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și un sobor de preoți, după care a urmat o evocare istorică a personalității celui pe care moții îl numesc „Crăișorul munților”.

Apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, a mai multor instituții ale statului, autorități locale și județene, partide politice și organizații neguvernamentale.

În cursul după-amiezii, la Țebea a fost programat un spectacol folcloric în aer liber.

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.

Un tricolor vechi de aproape 150 de ani, adus la mormântul lui Avram Iancu

Unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din Transilvania, datat în anul 1869, a fost adus duminică, în premieră, la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul de la Țebea, unde a fost marcată împlinirea a 145 de ani de la moartea celui pe care localnicii îl numesc „Crăișorul Moților”.

„Este un steag foarte vechi, noi spunem că este cel mai vechi din Transilvania. A fost cercetat, autentificat și restaurat de Muzeul Astra din Sibiu și Muzeul Național de Istorie”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ribița, Ioan Faur, cel care a adus acest drapel la Serbările Naționale de la Țebea.

Potrivit acestuia, steagul a fost descoperit întâmplător în anul 2004, în turla bisericii din comuna Ribița, de istoricul Ioachim Lazăr.

„Steagul se afla în turnul bisericii și a fost găsit în urma unor cercetări efectuate de către istoricul Ioachim Lazăr, în timp ce căuta materiale pentru o monografie a comunei Ribița. Primăria a reluat acest steag și l-a restaurat. Intenția noastră este să-l prezentăm la Casa memorială Crișan”, a explicat primarul Ioan Faur.

Potrivit acestuia, dată fiind importanța sa istorică, steagul este păstrat într-un loc ce rămâne, cel puțin deocamdată, secret, până la momentul în care acesta va putea fi expus în condiții sigure.