Mii de persoane, la procesiunea de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie a venit cu caleaşca trasă de cai, fiind ţinut în braţe de un preot – GALERIE FOTO şi VIDEO

Mobilizare astăzi pe dealul Patriarhiei pentru sărbătoarea Bobotezei! Credincioșii au venit deja în număr mare și sunt create culoare speciale astfel încât să se evite aglomerația. Va fi slujbă impresionantă şi la Constanța, de Bobotează. Mii de oameni sunt asteptați la slujba oficiată de ÎPS Teodosie, la Arhiepiscopia Tomisului.

06 ian. 2022, 12:24

Mii de persoane au participat joi la slujba de Bobotează de la Constanța, oficiată de un sobor de preoți condus de Înaltpreasfințitul Teodosie. La fața locului a intervenit de urgență și un echipaj SMURD după ce unei femei i s-a făcut rău.

După slujba de la Catedrala Arhiepiscopală soborul de preoţi în frunte cu ÎPS Teodosie şi credincioşii au plecat în Portul Tomis acolo unde se desfăşoară slujba de Sfinţire Mare a apei.

Citeşte şi: Boboteaza, semnificația copleșitoare a „zilei în care cerurile se despică”. Ritul creștin ce marchează Epifania

ÎPS Teodosie a mers în Portul Tomis cu o caleaşcă. Pe drum, ierarhul a fost ținut în brațe de un preot, probabil pentru a nu cădea căci IPS Teodosie a stat în picioare în caleaşcă.

La procesiune sunt prezente și mai multe echipaje ale Poliției Locale și 200 de jandarmi.

La sfârşitul acesteia, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, iar mai mulţi tineri vor sări pentru a le aduce la mal.

La finalul ceremoniei, apa sfinţită din sticlele îmbuteliate va fi împărţită credincioşilor. Un număr de 150.000 de sticle cu apă sfințită au fost pregătite de Arhiepiscopia Tomisului pentru a fi împărțite celor care participă la slujba de Bobotează. Au fost create șase puncte de distribuire, în Portul Tomis.

Citeşte şi: BOBOTEAZA 2022: Tradiţii, obiceiuri, superstiţii. De ce nu trebuie să te speli pe cap pe 6 ianuarie

Primăria Constanţa a anunţat instituirea unor restricţii de circulaţie pe traseul procesiunii şi în Portul Tomis. Sunt interzise circulaţia şi parcarea autovehiculelor pe strada Arhiepiscopiei, bulevardul Regina Elisabeta, strada Remus Opreanu, tronsonul delimitat de strada Marinei şi strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989, strada Marinei şi Portul Tomis.

Spaţiul de desfăşurare a evenimentului va fi delimitat de către organizatori astfel încât traseele de afluire şi defluire vor fi semnalizate corespunzător, a mai precizat Primăria Constanţa.