Mii de protestatari contestă, în faţa Guvernului bulgar, numirea directorului DANS, Delian Peevski

Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa sediului Guvernului bulgar pentru a protesta faţă de numirea lui Delian Peevski în funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS), informează site-ul agenţiei de ştiri Focus citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
14 iun. 2013, 16:55
Mii de protestatari contestă, în faţa Guvernului bulgar, numirea directorului DANS, Delian Peevski

Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Jos MRF” (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi) şi „Anulaţi alegerile parlamentare”. De asemenea, sunt scandate sloganuri ofensatoare la adresa lui Delian Peevski.

Conform site-ului Novinite.com, proteste similare sunt anunţate şi în oraşele Varna, Plovdiv, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora şi Ruse.

Cea mai amplă participare se înregistrează la Sofia, unde peste 10.000 de oameni protestează în pofida ploii torenţiale. Unii dintre demonstranţi au aruncat cu fulmigene şi petarde în direcţia forţelor de ordine.

La iniţiativa premierului Plamen Oreşarski, Parlamentul bulgar a aprobat vineri numirea lui Delian Peevski, un deputat din cadrul partidului minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) la conducerea DANS. Numirea a fost susţinută şi de parlamentarii Partidului Socialist.

Protestele sunt susţinute şi de formaţiunea de dreapta Democraţi pentru o Bulgarie Puternică (DSB, aflată în opoziţie). Decizia de numire în funcţie a lui Peevski este contestată şi de partidul fostului premier Boiko Borisov – Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB).

Preşedintele Rosen Plevneliev şi-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin, denunţând decizia Parlamentului de numire a unui „mogul controversat” la conducerea DANS.Plevneliev a declarat că creditul acordat de el guvernul lui Plamen Oreşarski a ajuns la sfârşit şi că solicita parlamentului să-şi revizuiască imediat decizia. Plevneliev a convocat o şedinţă a Consiliului de Securitate Naţională pentru data de 20 iunie şi a spus că premierul Plamen Oreşraski va trebui să argumenteze nominalizarea lui Peevski.

La rândul său, Oreşarski şi-a explirmat disponibilitatea de a aduce argumente în favoarea nominalizării lui Peevski. După inaugurarea podului Calafat-Vidin Oreşarski a spus pentru presa bulgară că parlamentul este cel care poate revizui decizia. Întrebat dacă este convins că Peevski poate să facă faţă, Oreşarski a spus: ‘Nu-l aş fi propus dacă nu eram convins’.