Mii de români au fost păcăliţi să dea bani pentru locuri de muncă fictive în străinătate

Peste 4.000 de români au fost păcăliți în ultimii 6 ani să plătească între 400 și 700 de lei în schimbul unor locuri de muncă în străinătate. Potrivit procurorilor DIICOT, nu au primit însă nimic în schimbul acestor bani, iar cei care ofereau locurile de muncă fictive au obținut astfel peste 2 milioane de lei. 

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 08:23
Mii de români au fost păcăliţi să dea bani pentru locuri de muncă fictive în străinătate

Procurorii și polițiștii au făcut 39 de percheziții în județele Sibiu, Teleorman și Hunedoara, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Perchezițiile domiciliare au vizat atât locuințe private, cât și 13 sedii de societăți comerciale. Ancheta vizează, în prezent, 98 de persoane fizice și juridice.

Potrivit procurorilor, sunt indicii că din februarie 2014 și până în prezent, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, „având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință”.

Citeşte şi: Bădălău atacă iar Diaspora: „Sunt doar 700.000 de români cu contracte, restul au venit şi a trebuit să-i tratăm pe banii noştri”

Aceștia postau anunțuri pe diferite site-uri de profil din România, prin care ar fi promis un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ar fi oferit garanția unui loc de muncă. În realitate, cei în cauză nu ar fi întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite, arată DIICOT.

Astfel ar fi fost prejudiciate peste 4.000 de victime, valoarea sumelor încasate ilicit depășind 2.000.000 de lei. Procurorii au însă indicii că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, depășind chiar 10.000 de persoane.

Citeşte şi: CONAF: România va pierde cel puţin 2-3 miliarde de dolari în 2020!

În urma perchezițiilor au fost duse la audieri 90 de persoane având calitatea de suspect și 40 de persoane având calitatea de martor. De asemenea, din locațiile vizate au fost ridicați peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.