Mii de ucraineni demonstrează în faţa Parlamentului din Kiev, înaintea MOŢIUNII de CENZURĂ

Câteva mii de manifestanţi care susţin o apropiere între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) înconjurau marţi dimineaţa sediul Parlamentului, la Kiev, unde urmează să fie examinată o moţiune de cenzură a Guvernului, a constatat un jurnalist AFP.

RomaniaTV.net
03 dec. 2013, 07:47
Mii de ucraineni demonstrează în faţa Parlamentului din Kiev, înaintea MOŢIUNII de CENZURĂ

După două zile de la o manifestaţie considerată fără precedent de la „Revoluţia Portocalie” din 2004, peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei, reclamând o apropiere de UE şi plecare celor de la putere.

Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanţi, s-au adunat marţi dimineaţa în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul în instituţie, aşa cum au procedat luni.

Numeroşi manifestanţi purtau veste de culoarea roşie cu însemne ale partidului de opoziţie Udar al fostului campion mondial la box Vitali Kliciko.

Vot de încredere în Guvern

Într-un gest de conciliere faţă de opoziţie, preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak, un apropiat al preşedintelui Viktor Inaukovici, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi de marţi problema unui vot de încredere în Guvern, aşa cum solicită opoziţia.

Citeşte şi UCRAINA FIERBE: 10.000 de persoane în stradă: „Ianukovici ar putea avea soarta lui Ceauşescu”

Aproximativ 100.000 de manifestanţi s-au reunit duminică la Kiev, iar alte zeci de mii în alte oraşe din ţară, pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Este vorba despre o mobilizare fără precedent de la „Revoluţia Portocalie” din 2004, care a îndepărtat regimul aflat la putere la vremea respectivă şi a adus la conducere prooccidentali.

Confruntările cu poliţia, duminică, s-au soldat cu numeroşi răniţi, inclusiv aproximativ 50 de jurnalişti şi aproximativ 100 de poliţişti. „Ceea ce se întâmplă prezintă toate semnele unei lovituri de stat„, a denunţat luni premierul Mikola Azarov. Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în decizia Kievului de a nu a semna un acord cu UE, a denunţat luni manifestaţii în Ucraina „pregătite din exterior” şi care „seamănă mai degrabă unui progrom decât unei revoluţii„.


loading...